Фредерик Бегбеде "Живот без край"

Нека сме наясно – не мразя смъртта; мразя моята смърт. Ако по-голямата част от хората приемат нейната неизбежност, то това си е техен проблем. Лично аз нямам никакъв интерес да умирам. И дори ще кажа нещо повече: смъртта няма да ме споходи. Тук разказвам какво предприех, за да не пукна глупаво, както всички останали. И дума не можеше да става да умра, без да реагирам.

И Фредерик Бегбеде реагира. Навършил е 50 години, сполетяла го е кризата на средната възраст, много негови приятели са си отишли не навреме и най-вече – обещал е на малката си дъщеря да не умира.

В този почти автобиографичен роман добре познатият у нас френски писател разказва с ирония и самоирония за опитите си (истински? фикционални?) да постигне безсмъртие, с надежда и уплах за трансхуманизма и „надграждането“ на човека, с обич и нежност за семейството си.


И привежда за свое оправдание списъка на причините си да иска да живее. Като например:

„25. Мъркането на котка пред пращящия огън в камина
26. Мъркането на огън в камина пред пращяща котка (по-рядко)“.

Споделяйки убеждението на Уди Алън, че „Докато е смъртен, човек никога няма да се чувства спокоен“, Бегбеде потегля на пътешествие от лаборатория на лаборатория и от професор на професор, с една единствена цел – да стане постчовек.

Тази седмица © Мустак | Мъжката зона и издателство „Колибри“ дадоха възможност на всички да спечелят романа на Фредерик Бегбеде „Живот без край“.

Въпросът беше: Как се казва общият герой в първите три романа на Бегбеде „Мемоари на един откачен младеж“, „Почивка в кома“ и „Любовта трае три години“?

Верният отговор: Марк Мароние.

Романа на Фредерик Бегбеде „Живот без край“ печели: Борислав Щерев от гр. София.

Благодарим на всички участници и честито на печелившия!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *