Изобретяване на самотата
„Един ден има живот…
и тогава изведнъж се случва смърт.“

Така започва „Изобретяване на самотата“ – книга събрала най-личните прозрения на Пол Остър върху отношенията баща-син.

Първата част на книгата „Портрет на един невидим човек“ разкрива чувствата и спомените на Остър след смъртта на баща му, един саможив, откъснат от семейството, резервиран, студен човек.

„Като всичко останало в живота му, той виждаше и мен единствено през мъглата на собствената си самота“. Но когато получава съобщение за смъртта му, той си казва: „Знаех, че трябва да напиша нещо за баща ми и че ако не действам бързо, целият му живот ще изчезне заедно с него“.


Под напора на това желание да „спаси“ живота на баща си, у Остър изникват спомени за забравени, доста странни, дори неприятни преживявания.

Във втората част – „Книгата на паметта“, гледната точка се премества от личността на Остър като син към неговата роля като баща. Чрез мозайка от образи, съвпадения и асоциации той споделя размисли върху раздялата със сина си, върху умиращия си дядо, но най-вече върху самотната природа на писателското творчество.


В дните до петък © Мустак • Мъжката зона и издателство „Колибри“ ви дават шанс да спечелите романа „Изобретяване на самотата“ от Пол Остър.

Въпросът е: Кой е първият филм, написан и режисиран от Пол Остър?

Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 20 май и бъдете готови за награда. Успех!

Играта приключи!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.