сън

Един от най-сериозните проблеми, пред които се изправят развиващите се нации, е недоспиването.

То е причинител на проблеми, обвързани с теглото, начина на хранене, комуникацията, психическото и физическото състояние, дори продължителността на живота.

Всеки от нас има специфични нужди за сън: някои изпитват нуждата да дремнат на няколко пъти през деня, други – не. За съжаление, ежедневието ни често не позволява да отговаряме правдоподобно на тези нужди, което може да се превърне във фатален проблем.


сън

Сън по едно и също време

Повечето от нас спят до късно през събота и неделя, а останалите дни от седмицата прекарват в недоспиване. Многото часове сън през уикенда не наваксват изпуснатите такива през седмицата. Ние, хората, улесняваме живота си чрез навици. Те са лични системи, които сме пригодили към ежедневието: сутрин мием зъбите си, пием кафе и закусваме. Защо да не създадем още една система и да подобрим съня си?

Можеш да започнеш, като си нагласиш аларма не само за сутринта, но и за вечерта – час, в който да заспиш. Следващата стъпка изисква малко упоритост: лягай и се събуждай по едно и също време всеки ден. В началото е трудно, но навикът се изгражда след няколко седмици. Това да заспиваш и да се събуждаш по едно и също време всеки ден, е по-важно от количеството часове, които прекарваш в леглото.

Тренировки преди лягане

Движението е здраве, но когато се натоварваш физически точно преди лягане, се зареждаш с енергия и заспиването става почти невъзможно. Ако тренираш вечер, не се притеснявай, само си предвиди 2-3 часа след това, които да не включват спане.


Кафе и никотин

За да отмине действието на кофеина, понякога са нужни 8 часа, което означава, че следобедното кафе може да причини затруднения със заспиването вечер. Тютюнопушенето стимулира лекото спане, а никотиновата абстиненцията по време на сън предизвиква ранното събуждане.

Пируване късно вечер

Тежката храна и многото питиета вечер биха причинили лошо храносмилане, поредната пречка на спокойния сън. Това не означава, че вечерята трябва да се изключи от менюто. Нужно е само да се регулира количеството храна, което приемаш. Важното е да не се натъпкваш!

Обилната употреба на алкохол не позволява на организма да изпадне в REM фазата – най-важната част от съня. Голямото количество алкохол в системата също така може да причини епизоди на апнея (бавно или напълно спряло дишане) по време на сън. Често срещано е и събуждането посред нощ, когато ефектът на алкохола е отминал.

Многото напитки могат да те събудят и за да уринираш, затова не се наливай с течности преди лягане.

Спалнята

За да имаш спокоен сън, е нужно да се погрижиш за средата, в която ще го практикуваш. По възможност, премахни всички електронни устройства от стаята, както и часовника (може да внесе ненужни притеснения). Постарай се да постигнеш максимална тъмнина и по-ниска температура. Матрак и възглавница, които да отговарят на нуждите ти, също биха повишили качеството на съня.

Будуване в леглото

Избягвай да стоиш буден в леглото. Ако се чувстваш неспокоен, направи нещо отпускащо, което ще ти помогне да заспиш и когато отново почувстваш, че ти се доспива, се върни под завивките и потъни в дълбок сън. Притеснението, че не можеш да заспиш, превръща самото заспиване в по-трудна задача, затова не се вглъбявай в мислите си, а се отдели от леглото, докато се успокоиш.

Сънят е най-ефикасното лекарство и най-нужната съставка в ежедневието ни, за да запазим здравето си. Давай си толкова време за сън, колкото ти е нужно. „Липсата ни на сън е бавна форма на самоевтаназия…“, казва Матю Уокър. Не се самоубивайте, спете, по-лесно е.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.