брадата

Ако сте горд собственик, на какъвто и да е вид брада, то със сигурност поне веднъж в живота си сте чували от някой „доброжелател“ колко много бактерии и микроби си отглеждате в косъмчетата по лицето.

Вероятно сте чували и как брадата ви съдържа повече микроби от кучешка козина. И последното – то май е любимо на всички – брадата ви била „бактериална гъба“.

Истина е, че по космите на лицето често остават малки късчета храна, събира се мръсотия от околната среда, попадат секрети от носа и устата. Това разбира се води до неизбежното – брадата се превръща в едно от най-подходящите места за размножаване на бактерии.


брада

Разбира се, колкото по-гъста е брадата, толкова по-голяма е вероятността, тя да е дом на различни бактерии и микроби. Най-мръсен е участъкът около устата и ноздрите, тъй като при консумация на храна там се задържат най-много микроби. Най-опасни пък са млечните продукти, защото според изследвания след тяхната консумация брадата се напълва с микроби.

Брадата е проблем и когато боледувате. При кихане и кашляне бактериите от носа и устата веднага попадат в нея. По този начин брадата ви може да стане дом на стафилокок и това да бъде опасно – както за вас, така и за другите.

Освен дом на бактерии и микроби, буйната растителност по лицето повишава и рисковете от кожни инфекции. Хигиената на брадата има своята специфика, различна от миенето на останалата част от тялото.


Измиване

Хигиената на лицето и брадата е задължителна, но и индивидуална за всеки според начина на живот, контактите с хора, работата и спорта. Измиването на брадата с вода помага за ограничаване на натрупаните инфекции върху кожата и космите през целия ден. През нощта пък брадата дава поле за изява за развитието на полена, който може да причини алергии.

Затова е добре процедурата по измиване на брадата да е част както от сутрешната, така и от вечерната ви рутина. И най-важното – учени препоръчват измиването да става под течаща вода. Това се прави, за да се изчистят всички бактерии и да не се застояват в брадата.

Ако пък се бръснете често, имам добра новина за вас. Всички пени и гелове за бръснене съдържат в себе си почистващи агенти, които отмиват замърсяванията по кожата.

Как да се погрижим за лицевата си растителност?

Продукти за почистване на брадата

Измиването с вода обаче не е достатъчно. Момчета, вашата брада се нуждае и от почистване със специален продукт. Добър вариант е шампоанът за брада. Той може да се прилага няколко пъти седмично, но не всеки ден. Твърде честата употреба на агресивен продукт за почистване, може да доведе до пърхот и дехидратация на кожата на лицето.

Балсамът за брада е друг продукт, който може да включите в сутрешната си рутина. Обикновено балсамите са смес от растителни и етерични масла. Балсамът играе по-голяма роля за оформянето и стилизирането на брадата ви, като заглажда стърчащите краища. При правилен избор на балсам, той ще подхрани и ще придаде блясък на косъмчетата на брадата.


Изсушаване и оформяне

Изсушаването на брадата с кърпи за еднократна употреба ще предотврати задържането на бактерии след измиване на лицето. Сресването и разплитането е задължително при по-гъстите бради. По този начин сте сигурни, че дори нещо да е останало след измиването и третирането с продукти, то ще бъде изчеткано извън вашата брада. Последна стъпка в рутината ви е полирането с масло, което има за цел да омекоти косъмчетата на брадата и да придаде завършен вид.

Щом сте стигнали дотук, значи брадата наистина е незаменима част от вашия стил. Тя е нотката, която придава оригиналност на имиджа ви и го прави неподражаем. Точно заради това грижата, която полагате за нея, е от съществено значение. Правилната хигиена на брадата ви е важна както за външния ви вид, така и за вашето здраве и самочувствие.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *