Chukka обувките - винаги и за всяко време

Стилът не се учи, не се и придобива, той е нещо като чара – или го имаш или не. Но! Винаги има по едно „но“. Винаги можеш да се информираш какво е добре да се носи и къде му е мястото да се носи.

Обувките са от особено значение – трябва да са удобни и да могат да се съчетаят, с колкото може повече облекла. Тук идват на дневен ред обувките „chukka“.

Произход

Смята се, че името е възникнало от британски поло играчи, живеещи в колониална Индия; “chukka” или “chukker” е период в играта на поло. Не е ясно обаче дали обувката е обявена за сходство с ботушите, носени от играчите по време на играта, или с обувките, предпочитани от тях извън терена.


Chukka обувките - винаги и за всяко време

Какво прави chukka обувката, chukka обувка?

Ботушите Chukka се предлагат в голямо разнообразие от цветове и материали. Могат да се съчетават с различни дрехи, тъй като имат и няколко разновидности в моделите.

Основната им характеристика, по която могат да се разпознаят като вид, са тънките им връзки и ниската подметка. Обувките се срещат в разновидности от телешка кожа и велур, в зависимост от сезона, в който ще се носят.

С какво облекло се съчетават този вид обувки?

Пустинната обувка може да се различи от „стандартната” чука – с дебелата гумена подметка – по това, че е изработена от велур, а най-класическият ѝ цвят е пясък (светло кафяв). Този модел на обувките е подходящ да бъде носен с ежедневно облекло, примерно дънки и тениска. За есенния сезон могат да се носят с поло, пуловер, яке или спортно сако.

Chukkas могат да се носят и с по-официално облекло. Важно е да подчертаем, че за панталон и риза трябва да се изберат обувки, изработени от кожа. Те са много по-елегантни и могат да се носят при делови срещи.

Chukka обувките - винаги и за всяко време

Могат ли да заместят сандалите през лятото?

Дори е желателно. Обувките са възникнали поради необходимостта краката да бъдат защитени от топлия пясък. Носени са в пустини, както и в региони с много горещ климат. Няма никакво съмнение, че са подходящи. Представете си – доста по-добър избор са от сандали, особено съчетани с чорапи. И все пак, не е желателно да бъдат обувани с шорти.

Най-важно е да не се комбинират (през топлите сезони) с по-дълги чорапи, особено с коренно различен цвят от обувката. А за студените месеци – да не се носят, с каквото и да е облекло (е, анцуга дори няма да го споменавам).

И за протокола: представете с какво биха ви загледали жените – дали с джапанки, шорти и свалена тениска, носена в ръка, или с панталон (или дънки), затворени обувки и някаква (дори съвсем семпла) тениска. Усилието не е голямо, но резултатът е ясен.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *