коронавируса

Спонтанното лечение на рака от само себе си е много рядко явление, но е доказан факт в някои случаи. А най-интересно е, че тези случаи са свързани с прекарани инфекциозни заболявания от страна на диспансеризираните.

От скоро в научните издания се заговори усилено за „самоизлекували се от рак“, след прекаран Ковид-19. Експерти в областта на медицината са озадачени, но след серия проучвания достигат до извода, че това се дължи на необичайна реакция на имунната система на човека.

Скорошни уникални случаи, по време на пандемията, потвърждават подозренията от това. От британската кралска болница в Корнуел съобщават за научното издание British Journal относно пациент на 61 г., който преди три години е имал неуспешна трансплантация на бъбрек. Оттогава той се нуждаел от хемодиализа, а лекарите го диагностицират с Лимфом на Ходжкин – 3 стадий.


Ковид-19

Малко след това пациентът е приет отново в болница с Ковид инфекция. След 11 дни е изписан, като през това време лимфомът не е лекуван. Оказва се, че при направена контролна томография, четири месеца по-късно, ракът е изчезнал.

Сходен случай е обявен и от учени от Изследователския център Hyumanitas в Милано. Те наблюдават пациент с тежка пневмония вследствие Ковид-19, като същата е с придружено заболяване – Лимфом на Ходжкин.

В хода на лечението специалистите са наблюдавали вариране на тумора – от увеличаване на неговата маса до намаляване. В един момент онкологичните симптоми на пациента изчезнали, което довело да прецизна томография. Било установено, че туморът не съществува в организма.

Обяснението на лекарите засега е, че в такива случаи имунната система действа необичайно. Заедно с вируса унищожава и раковите клетки. Това е рядко срещано явление в медицината, но във време на пандемията с Ковид вируса случаите са зачестили.

Разравяйки се в медицинските архиви, изследователите припомнят случай от 2012 г. Още тогава изследователи от Университета в Северна Каролина са наблюдавали подобно самоизлекуване от дифузен b-та клетъчен лимфом при 18 пациенти след прекарана тежка вирусна инфекция.

Друг случай съобщават медици – 67-годишна жена, която е диагностицирана с лимфом. Два дни преди химиотерапията, жената е приета в тежко състояние в болница. Причината е пневмония, а тестовете разкриват патогенната бактерия Clostridium difficile в цялото тяло. Преминавайки терапия за лечение пациентката е изписана и без… тумора, който изчезва… незнайно как!?

Ковид-19

Връзката между инфекции и спонтанното изчезване на рака е била известна и по- рано за науката. Още през XIX век лекар на име Уилям Коли е инжектирал стрептококови бактерии на раково болен. Той нарича още тогава този тип терапия – ваксиниране срещу рака.

Учените по онова време, а и след това, не са повярвали на неговите методи за лечение на коварното заболяване. Сега, през XXI век, когато медицината се счита за изключително напреднала, много учени признават, че Коли е бил прав.

Разбира се, не говорим за Ковид-19, като лек за рака. Напротив, онкологията е рисков фактор за вирусната инфекция. Сегашните ваксините от коли бактерии са специално модифицирани бактериални и вирусни щамове (най-известните са херпесните вируси и аденовирусите), които заразяват само раковите клетки.

Такива „коли-ваксини“ са особено ефективни в комбинация с имунотерапия при злокачествени кръвни заболявания. Те не само директно унищожават болните клетки, но и активират имунната система, като я карат да работи селективно.

Всички тези методи все още не са без недостатъци и се тестват. Но според експертите в повечето случаи ракът не е болест, която може да бъде победена с едно лекарство. Това означава, че токсините и „вирусните коктейли“ на Уилям Коли имат голям потенциал.

Ще се окаже ли, че вирусните инфекции, токсичните инфекциозни бактерии и тези, причиняващи Ковид- 19, са „гърмящата смес“ в бъдещите ваксини срещу рак!? Изследванията продължават, но специалистите са категорични, че са на крачка да превърнат най-смъртоносната болест в бързолечимо състояние на временно неразположение, както е грипът.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.