Цвекло

Здравословното хранене и включването на цвекло и боровинки в храната могат да предотвратят повишаването на кръвното налягане до опасно високи нива.

В интервю за “Daily Express“ доктор Миранда Слейд отбелязва, че хипертонията е тих убиец, който често води до инфаркти и инсулти.

Консумацията на някои храни, особено на такива, богати на сол и наситени мазнини, може да се отрази неблагоприятно на кръвното налягане. Но има храни, които могат да го стабилизират. Според нея цвеклото е една от тях.


„Червеното цвекло се смята за особено полезна за сърцето храна, тъй като съдържа много нитрати, за които е доказано, че отпускат кръвоносните съдове и по този начин понижават кръвното налягане, тъй като кръвта циркулира много по-свободно“, казва Слейд.

Според нея сокът от червено цвекло действа най-добре при високо кръвно налягане, въпреки че ползите от този зеленчук са значителни при всеки начин на консумация.

Участниците в проучване са помолени да пият 250 милилитра сок и да ядат 250 грама печено цвекло в продължение на две седмици. В резултат на това показанията на кръвното им налягане са спаднали „значително“ само за половин месец.

боровинки

По-рано експерти от Харвардското медицинско училище посочиха начин за понижаване на кръвното налягане „за няколко часа“. Експериментът показва, че редовната консумация на боровинки и напитки от боровинки може да има положителен ефект върху здравето.

Ефектът е постигнат благодарение на съдържащия се в плода антоцианини – уникален антиоксидант, който подобрява функционирането на ендотелните клетки в организма, които от своя страна са необходими за регулиране на кръвния поток и кръвното налягане.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.