Ваксините

Лекари и биолози са установили, че ваксинацията на населението намалява мутациите, които се натрупват в делта варианта на SARS-CoV-2. Колкото повече ваксинирани има в една популация, толкова по-малка е възможността за мутациите на корона вируса.

„Забравете за „световните конспирации“! Вирус има и отказът от ваксинации водят до поява на нови вариации“, съветват биолози от Университета Джонс Хопкинс в САЩ. Резултатите от изследването са публикувани в здравното издание medRxiv.

„Получихме първите доказателства, че нивото на ваксиниране на населението и честотата на мутациите в генома на коронавируса са обратно свързани помежду си. Това предполага, че пълната ваксинация на населението ще намали драстично вероятността от нови опасни промени в структурата на генома на SARS-CoV-2“, пишат изследователите.


Ковид-19

За година и половина от пандемията са се появили много малки мутации в генома на коронавирус. Някои от тези „печатни грешки“ в структурата на РНК значително увеличават заразността на SARS-CoV-2, което позволява на техните носители да се разпространяват много бързо по цялата планета.

Появата им породи опасения, че в близко бъдеще могат да се появят нови вариации на вируса, които са устойчиви на действието на ваксините и антителата на хората, които са се възстановили.

Биолози са анализирали всички геноми на делта варианта на Ковид-19, които са били въведени в глобалната база данни GISAID между края на юни и началото на юли тази година. Като цяло те са проучили и сравнили структурата на РНК на повече от 11,8 хиляди проби от вируса от телата на пациенти, живеещи в две дузини страни.


Въз основа на тези данни изследователите са преценили, дали има разлики в скоростта на натрупване на мутации в генома на коронавируса в страни с високи и ниски нива на ваксинация на населението. Изчисленията показват, че тази цифра е почти два пъти по-ниска във Великобритания, Израел, Испания и Германия в сравнение с други страни, където делът на ваксинираните все още е нисък.

В специализираните лаборатории биолози и лекари-химици са стигнали до подобни заключения, след като проследяват натрупването на мутации в геномите на различни проби от коронавирус, събрани по време на огнища на делта варианта във Великобритания, Австралия и Индия между февруари и юли тази година.

Същите наблюдения показват, че недостатъчно високото ниво на ваксинация ускорява естествения подбор и допринася за появата на нови щамове на SARS-CoV-2 с повишена инфекциозност. Това според експертите говори в полза на факта, че социалното дистанциране и други мерки трябва да се запазят до момента, в който се формира колективен имунитет срещу Ковид-19.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.