Ензим в авокадото убива раковите клетки

Учени откриха вещество в авокадото, което произвежда ензим, унищожаващ раковите клетки. Изследователите вярват, че тяхното откритие ще допринесе за разработване на лекарство против левкемията. Данни от сензационното откритие са публикувани в списание „Blood”.

Острата миелоидна левкемия се среща най-често при хора над 65-годишна възраст, но в последните години все повече и при по-млади. Протича много тежко и пациентите рядко преживяват 5 години след поставяне на диагнозата.

Обикновено за такива пациенти се прилага само палиативна грижа, а токсичните химикали и лекарства от химиотерапията често водят до летален изход. Затова науката отдавна търси други вещества и съединения, които ефективно да се справят със заболяването.


Екип специалисти от Канада и САЩ, водени от Пол Спагнуоло професор от университета Гвелф в Онтарио, са изследвали нутрицевтици – естествени храни и добавки, които са потенциално ефективни срещу борбата с левкемията.

Изследователите се съсредоточават върху ензима VLCAD, който участва в метаболизма на левкемичните клетки. Раковата клетка разчита на този ензим, за да оцелее.

„За първи път индентифицираме с изключителна прецизност значението на ензима VLCAD като главен виновник за развитието на болеста. И той стана наша основна цел за справяне със заболяването. Открихме и веществото, което ефикасно се справя с него. Това е авокатин B, молекула от класа на мазнините, която се съдържа единствено в авокадото. По-рано експериментирахме авокатин B в борбата с диабета и затлъстяването. Но се оказа, че е незаменим при справянето с ензимите поддържащи „живота на раковите клетки“, се казва в официалното съобщения за пресата на д-р Спагнуоло, професор в Департамента по хранителни науки.

Той допълни, че ензимът VLCAD ще бъде използван като маркер за идентификация на пациенти, отговарящи на условията за новия вид терапия с молекулата на авокатин B, която ще бъде клинично изпитана върху хора.

Резултатите от лабораторните проучвания са повече от обнадеждаващи. Авторите на откритието се надяват, че скоро изпитанията върху хора с левкемия ще протекат успешно и ще успеят веднъж завинаги да се справят с коварната болест.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.