коронавируса

Антителата, които се създават в резултат на контакт с Ковид-19, могат да бъдат два типа.

Първият са антитела свидетели. Те показват, че сте били в контакт с вируса, но не предпазват от заразяване. Тези, които изпълняват важната функция, са вирус-неутрализиращите антитела.

Това обясни в ефира на Нова ТВ имунологът Богдан Петрунов. Той категорично заяви, че наличието на антитела не е предпоставка за издаване на зелен сертификат


По думите му не е ясно какво количество антитела ни предпазва от заразяване, защото това зависи от индивидуалната реактивност на имунната система.

„Още когато получихме първите ваксини, ясно беше написано в характеристиките им, че те не предпазват от заразяване, а помагат да прекарате вируса по-леко. Въпреки това, има малък процент хора – 8 на сто от човешката популация, които не реагират на антигенен стимул. Тоест, имунната система не реагира на ваксината“, обясни специалистът.

Според него вероятно ще се наложи да се имунизираме срещу коронавирус всяка година. Имунологът е категоричен, че хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се ваксинират. По думите му бременните жени също могат спокойно да си поставят ваксина.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *