Истина ли е, че имаме нужда от осем чаши вода на ден?
Евтини самолетни билети

Пиенето на вода безспорно е сред най-препоръчваните методи за избавяне от различни видове дискомфорт, но истината е, че дори и с водата може да се прекали.

Хубавото е, че изключително рядко хора умират от прекалено много пиене на вода.

Балансът между вода и натрий в нашите тела е от съществено значение и в повечето случаи сложните процеси, случващи се в него, се грижат за този баланс, дори и ние да не се.


Въпреки това съществува убеждението, че консумирането на вода извън жаждата и физиологичните ни нужди, е здравословна. Но това не е точно така.

Всеки човек има своите индивидуални потребности от вода в тялото и те се основават на загубите, които той търпи. Колко вода трябва да пие човек зависи главно от три фактора:

  • Телесно тегло. Хората с повече телесно тегло имат нужда от повече вода.
  • Температурата на околната среда. На колкото по-горещо място живеете, толкова повече вода трябва да пиете. Жегата провокира потене, което значи загуба на вода и тази загуба трябва да се компенсира.
  • Нива на физическа активност. Активността също е причина за потене, което провокира повече пиене на вода.

Следователно препоръката “Пийте по осем чаши вода на ден” не е подходяща за всеки човек. Това може и да ви обърква, но ще се постараем да го обясним по достъпен начин.

Учените наричат стабилността на физиологичните показатели в организма “хомеостаза”. А в това отношение, бъбреците ни са най-добрите помощници. По принцип, хората могат да живеят с един бъбрек, но се раждаме с по два за всеки случай.

Всеки бъбрек е израден от мрежа от специфични водни канали, които имат свойството да задържат вода в организма. Бъбреците реагират и коригират положението както при дехидратация, така и при свръххидратация. Всяка реакция при нарушение на водния баланс отнема около 40 секунди.

Истина ли е, че имаме нужда от осем чаши вода на ден?

Ето защо, когато приемаме повече вода от необходимото ни количество, ние почти веднага изхвърляме излишната в тоалетната. Когато пък не приемаме необходимото ни количество, почти не посещаваме тоалетната. Това прецизно координирано действие между мозъка и бъбреците е далеч по-ефективно от всяко напомняне от колега, аларма или приложение за телефон, които ви подсещат да пиете вода.

Така че, ако сте жадни или пиете повече вода от необходимото, със сигурност ще го разберете. Прекомерният прием на вода или полидипсията може да доведе до прекалено честото ходене до тоалетна или полиурия. А в резултат на тези процеси се стига до уголемяване на пикочния мехур, разширяване на уретера и проблеми с бъбреците.

В заключение – трябва ли да пиете по осем чаши вода на ден? Освен ако не изпитвате жажда, пиенето на повече вода няма да ви предложи кой знае какви ползи за здравето, но няма и непременно да ви навреди. Преценете сами, съобразявайки начина си на живот и просто слушайте тялото си.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.