Изгоря, но няма страшно

Лято, жега, слънце, пек… 

Вече имате и тен, но той е от типа „шофьорски“ или с други думи – изгорял сте на потник, тениска и къси гащи. Или само на къси гащи.

Е, не е най-приятната и възбуждаща гледка, но не е и мъка. Важното е да не ви пари и бързо да вземете мерки. Ето няколко стари, но работещи трикове от традиционната бабешка медицина.


Ракия

Тя е полезна не само за вътрешна употреба. Намажете зачервените участъци от тялото си с нея, за да попие горещината (най-добре използвайте домашна). Освен за вътрешно и външно стопляне през зимата, за дезинфекция и упойка, ракийката ще ви отърве от болките след слънчево изгаряне.

Кисело мляко

Отново е за мазане. Е, сигурно ще се почувствате като мусака, но ще облекчи болката и ще хидратира кожата ви.

Настърган суров картоф

Нанесете върху изгорелите места. Освен при изгаряния се ползва и при синини и натъртвания. 


Алое

Ако имате наблизо саксия с алое може да си отчупите няколко листенца и да извадите от тях вътрешността. Тя представлява слуз, която има приказни свойства и е много полезна за кожата. Намажете се с нея и стойте на хладно. 

Сода бикарбонат

В половин чаша студена вода разтворете 1 чаена лъжичка от содата. Разбъркайте и след това си направете компрес. Може и директно да полеете тениската си, ако сте изгорял на гърба. Дръжте, докато изсъхне. След това се изкъпете с хладка вода. 

Това са най-бързите и евтини начини за лек, но ако предпочитате, може да си вземете нещо от аптеката. Ако сте изгорели твърде много, директно се ориентирайте към близката болница! Не е шега работа това. Пийте много вода, стойте на сянка и не изпадайте в паника. Ще мине.

Изгоря, но няма страшно

За суетните:

Ако искате да изравните тена си, може да посещавате солариум. Е, не е най-мъжкото нещо, но ако ви е важно, не е срамно. Има и друг вариант-нуди плаж. Там може да се разхождате голичък. Има много по-срамни неща от голото тяло, пък било то и не особено оформено. Няма нищо сексуално в това да се печете, както майка ви е родила, дори е полезно за психиката и здравето.

От гледна точка на психиката приемането на собственото ви тяло ще ви направи по-уверен и щастлив. Както се казва: „Да видят слънце местата, които рядко ги огрява“, а и да подишат. Слънцето е полезно за нервната система. Плажуването с бански има своите плюсове, но този тип бельо е направено от изкуствена материя и съхне бавно, което не е добре за органите под него.

Където и както да се печете, не забравяйте да се мажете или пръскате с плажно масло. Винаги си носете такова. Това ще ви спести дискомфорта от изгаряне, а е и добра причина за допир с чуждо тяло.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *