Как да подобрим паметта си?

Паметта е сред най-добрите приятели на човека. А когато и тя започне да ни изневерява, нещата не отиват на добре.

Забравянето е достатъчно смущаващо и разочароващо само по себе си, но пък не е болка за умиране. Освен това има начини да се преборим с този проблем.

Възможно е да подобрим както краткосрочната си, така и дългосрочната си памет и то без кой знае какви усилия. Показваме ви няколко съвсем прости трика за изостряне на паметта.


1. Хапвайте зелении

Те не само осигуряват основни хранителни вещества като протеин, желязо и фибри, но са изключително полезни и за мозъка. Приемането на една или две порции зеленолистни зеленчуци на ден подобрява паметта и когнитивните умения.

2. Пийте вода

Освен всички други ползи пиенето на вода държи паметта в най-добрата ѝ форма. Дехидратацията влияе зле на концентрацията, бдителността и краткосрочната памет.

3. Яжте повече риба

Омега 3 мастните киселини в мазните риби са много полезни за мозъка и нервната система. Рибите са най-добрият източник на докозахексаенова киселина, която е пряко свързана със състоянието на паметта.

Кога мозъкът е в най-добра форма?

4. Играйте игри за развитие на паметта

Редене на пъзели, игри с карти и всякакви други занимания, свързани с мислене. Те спомагат за концентрацията, тренират визуалната и краткосрочната памет.

5. Яжте плодове вместо десерти

Смята се, че антиоксидантите в плодовете преминават през кръвно-мозъчната бариера. Това държи токсините далеч от мозъка. Повишените нива на кръвна захар пък увреждат и дългосрочната, и краткосрочната памет.

6. Гледайте по-малко телевизия

Пътуванията, настолните игри, хобитата ни носят приятни спомени. Гледането на телевизия от друга страна не ни носи абсолютно нищо освен губене на време и доста често негативни емоции.


7. Практикувайте йога

Тя спомага за връзката между ума и тялото. Докато практикуваме йога, ние не само раздвижваме тялото си, но сме съсредоточени върху дишането и правилното изпълнение на позите.

8. Добавете спринт към тренировките си

Проучване от 2007 г. сочи, че хората, които добавят по два 3-минутни спринта към упражненията си, научават нови думи с 20% по-бързо от тези, които не го правят. Спринтовете увеличават притока на кръв, предизвиквайки растеж в частта от хипокампуса, отговорна за паметта и словесното обучение.

9. Спете

Липсата на сън може да повлияе негативно на паметта ви. Умората може дори да ви накара да халюцинирате. За най-добро състояние на паметта трябва да спим поне по осем часа на денонощие.

10. Живейте интересно

Излезте от рутината и се впуснете в непознатото. Новите ситуации поддържат високи нивата на мозъчно функциониране. Ако дълго време не използвате един мускул, той просто атрофира. Същото е и с мозъка. Четете нови книги, слушайте различна музика, хващайте различни автобуси или се прибирайте по различни маршрути.

11. Създавайте мисловни връзки

Формирането на връзки между различни неща спомага за запомнянето на нова информация. Ако се запознавате с нов човек, го свържете по някакъв начин със стар приятел, с място или събитие. Това ще ви помогне да запомните не само физиономията му, но и името.

12. Водете си бележки

Това не само улеснява паметта, но и я подобрява. Много по-лесно е да помните неща, които са записани, нали?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.