Как да се откажете от месото, без това да повлияе негативно на психиката ви?

Ако заглавието ви е привляко, това означава, че поне веднъж сте се замисляли дали да не се откажете от месото. Това е една доста голяма и достойна за уважение крачка!

В случай, че възнамерявате да изключите месото от храненето си, трябва да го направите, без да се превръщате във вечно недохранен и недоволен от живота човек.

В противен случай, този начин на живот няма да ви допадне, няма да се придържате към него и няма как да му се насладите изцяло.


Зеленчуците, които съдържат протеини

Ако промените начина си на хранене, най-голямото предизвикателство е да се уверите, че новите ястия ще компенсират всички хранителни вещества, които вече няма да получавате от месото. Най-добре е да си направите план. Започнете да записвате какво ядете преди и след като изключите месото от диетата си, за да можете да видите промените.

Първото нещо, което вероятно ще забележите, е, че не получавате достатъчно калории. Храните на растителна основа са с по-ниско съдържание на калории и много повече фибри. Те ни засищат много по-лесно в сравнение с месото. Опитайте се да се храните често и по малко през целия ден. Това ще помогне за разпространението на фибрите в тялото ви.

Обърнете внимание и на протеините. Най-голямата грешка, която правят хората, отказващи месото е, че не го заменят по подходящ начин. Това може да доведе до дефицит на протеини. Нуждите от протеин могат да бъдат различни в зависимост от начина ви на живот и от всички заобикалящи ви фактори. Препоръчително е да говорите с професионалист.


След като сте наясно с калориите и протеините, трябва да вземете под внимание няколко хранителни вещества, които често липсват в безмесното хранене:

  • Калций – ако не изключвате и млечните продукти от менюто си, вероятно калцият няма да ви липсва. В противен случай може да си го набавите от тъмни листни зеленчуци, бадеми, сусам и тофу.
  • Цинк – тиквените и слънчогледовите семки са добри източници на цинк, а също така са страхотни добавки за салати. Тъмните листни зеленчуци също съдържат цинк.
  • Магнезий – отново тиквени семки и тъмни листни зеленчуци.
  • Желязо – черен боб и червен боб, нахут, пълнозърнести храни, сушени плодове и ядки, а и любимите тъмни листни зеленчуци. Имайте предвид, че желязото, намиращо се извън животинското царство, е нехемово желязо и можете да увеличите абсорбацията му, приемайки витамин С.
  • B12 – Най-лесният начин да получите B12 е чрез соево мляко и зърнени закуски.

Специалистите препоръчват да се опитвате да ядете и тези неща всеки ден: ленено семе, овесени ядки, фасул, някакъв вид пробиотична храна. Приемайте всяко свое безмесно хранене като победа. Помнете, че това, което ядете, може да окаже сериозно влияние върху света и не значи непременно, че трябва да е мъчително и скучно.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.