протеини

Протеините са едни от основните вещества, които участват в изграждането на организма ни. Те са съставени от 20 различни аминокиселини, които подредени по различни начини, изграждат различни белтъци.

Човек се нуждае от тези нутриенти за растежа и възстановяването на клетки в тялото си, така че то да функционира правилно. На въпроса от какво количество протеин се нуждаем ежедневно, отговорът зависи от пола, възрастта, както и теглото и здравословното ни състояние.

Протеинът е от ключово значение и при всеки решил да качи мускулна маса и да влезе в по-добра форма. Можем да си го набавим както и от животински, така и от растителни източници. Ето едни от най-привлекателните и леснодостъпни храни за набавяне на необходимите за организма белтъци.


тренировката

1. Яйцата са изключително популярен източник на протеин. Те са част от диетата на много от трениращите във фитнес зали, поради ниската им цена, както и факта, че добре се вместват в порция с много други храни като задушени зеленчуци, препечени филии с масло и салати. Всяко яйце съдържа по 6 грама протеин, но редом с това има и куп други полезни за организма вещества и предимства. То е богат източник на редица витамини като D, B2, A и E. Също така съдържат желязо, йод и фосфор. Интересен факт за яйцата е, че според нови проучвания, те вдигат нивата на „добрия“ холестерол в организма ни и вече не се считат за храна, която е препоръчително да се ограничава.

2. Изварата далече не е толкова популярна, колкото трябва да бъде с множеството си предимства. Тя е мека на вкус, в 100 грама съдържа над 12 грама протеин, както и много малко калории. Заедно с доброто си съдържание на белтъци, изварата предлага и В витамини, както и минерали, сред които калций, селен и фосфор. Поради малкото си калории, изварата е отлична както за тези, които се опитват да качат мускулна маса, така и за тези, които се опитват да отслабнат.


3. Пилешките гърди са много богат източник на протеин, както и такъв, който може да бъде приготвен по всевъзможни начини. Те могат да бъдат сготвени на скара, на барбекю, печени или сварени. Тази част от пилето е изключително хранителна, ниска е на калорийно съдържание, същевременно е много наситена на белтъчини със своите 26 грама на стандартната си сервирана порция от 110 грама. Друга причина, поради която пилешките гърди са добър източник на протеин е факта, че добре се комбинират със салати, супи и ориз.

4. Лещата пък е добър вегетариански източник на белтъчини със своите 9 грама протеин на 100 грама. Тя служи като прекрасен заместител на месо, тъй като съдържа голямо количество фибри и малко мазнини. Също така лещата е богата на желязо, фосфор, калий и други много важни минерали за човешкия организъм
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.