парите

Какво разбирате под „грижа за сърцето“? Може би повече здравословна храна, повече движение и пълноценна почивка? Така е, но има и друг фактор, който може да е също толкова важен за сърцето ви и това е финансовото ви състояние.

Финансовият стрес е сред основните причини за сърдечни заболявания и седи редом до високия холестерол, високото кръвно налягане и високите нива на кръвна захар.

Липсата на пари е пагубен проблем, защото причинява денонощна тревожност. Когато имате финансови затруднения, тялото ви отделя хормони и химикали, които напрягат артериите ви и ги карат да се стесняват.


инфаркт

Тук идва и проблемът: количеството кръв в тези артерии си е същото и сърцето ви е принудено да работи повече, за да нормализира ситуацията. Представете си как обема вода от пожарен маркуч се опитва да премине през градински такъв. Сложно, нали?

Сърцето се бори срещу повишеното налягане, което води до допълнително напрежение. Ако това продължава, сърцето отслабва и започва да не функционира добре. Резултатът са сърдечни пристъпи, ангина, сърдечна недостатъчност. Освен това увреждане на бъбреците и бъбречна недостатъчност, причинени от стреса върху кръвоносната система.

В ситуация световна икономическа криза финансовият стрес е на дневен ред. Несигурността на работното място, намаляването на приходите и по-големите разходи допринасят за този вид напрежение. Щастието не се купува с пари, но липсата им е сред основните причини за депресии и тревожност.


Как можете да се справите? Трябва да си създадете стратегия, основаваща се на два стълба – да се погрижите за сърцето си и да се опитате да облекчите финансовия натиск.

Първо – сърцето. На помощ идват класическите начини за справяне със стреса – медитация, разходки сред природата, любими занимания. Отделяйте максимално много време на нещата, които обичате да правите и които ви карат да забравите за всичко останало.

След това – финансите. Планирайте и организирайте разходите си. Пазарувайте изгодно. Вместо да пиете бири с приятели в някое заведение, направете го някъде сред природата. Купувайте само това, от което наистина имате нужда. Знаем, че на приказки е лесно, но всяко едно усилие си струва и е крачка към успеха и към здравото сърце.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.