апетит

Понякога храната е единствената сила, която ни помага да преминем през деня. Но има дни, в които просто не можем да погледнем дори и любимото си ястие.

Понякога ни се струва, че бихме могли да обядваме по два пъти, но пък има дни, в които едва вдигаме вилицата.

Сигнализира ли липсата на апетит, че нещо сериозно става с тялото ни, или това е напълно нормално? Ще разберете в следващите редове.


Липсата на апетит зависи от цял ред фактори. И в някои случаи е напълно безобидна. Може би натоварената сутрин е причина да забравим за обяда. Или сме преяли с колегите и идеята за вечеря не звучи толкова вълнуващо. Тези видове паузи на мозъка и корема са често срещани.

Съществува обаче и обратният край на спектъра на безпокойството. Понякога пристъпите на загуба на апетит могат да са сигнал за медицински проблем. Някои от основните причини за липса на апетит са свързани с настинка или стомашно-чревни проблеми.

Съществуват някои лекарства и психологически състояния, които също могат да причинят подобно състояние. Показваме ви най-често срещаните причини за загуба на апетит, а вие решете дали някоя отговаря на вашето състояние и дали трябва да се обърнете към лекар.


  • Настинка или инфекция

Загубата на апетит е често срещана при настинка и може дори да доведе до загуба на тегло. Това се случва, когато белите кръвни клетки освобождават цитокини, които помагат за борбата с инфекцията. Цитокините са химикали, циркулиращи в кръвта към мозъка и причиняват треска, умора и загуба на апетит. Бактериалните инфекции като пневмония и стрептокок също могат да доведат до намаляване на глада. Разбира се, това отшумява, след като се възстановите.

  • Стрес или тревожност

Стресът и тревожността не само “изяждат” емоциите ви, но понякога водят и до загуба на апеит. Една от причините е, че стресът кара тялото ви да отделя адреналин, който временно намалява глада. Това обикновено е краткотрайно, защото постоянният стрес кара тялото да отделя кортизол, който пък повишава апетита. Възможно е хората, които са силно стресирани или тревожни да са твърде фокусирани върху притесненията си, за да мислят за хранене. Те не обръщат внимание на сигналите за глад на телата им.

  • Лекарства

Не е тайна, че лекарствата идват с дълъг списък от потенциални странични ефекти. Стомашно-чревни проблеми, като гадене, стомашна болка или диария, често се срещат в листовките. От само себе си се разбира, че тези странични ефекти могат да ви накарат да загубите апетита си. Кодеинът, морфинът и някои антибиотици са сред често срещаните убийци на апетита.

  • Време

Има причина повечето хора да жадуват за по-леки храни през лятото. Някои дори изпитват желание да пропуснат напълно храненията, когато температурите се повишат. Жегата може да потисне апетита, а студът да го засили. Телата ни произвеждат топлина по време на хранене. Ако температурите са непоносимо високи, сме по-малко склонни да се храним и да повишаваме собствената си вътрешна температура.

Лош знак ли е, ако никога не чувствате глад? Понякога липсата на апетит може да сигнализира за медицински проблеми като хипотиреоидизъм, диабет или дори рак. Всеки от тях вероятно ще е съпътстван и с други симптоми, но признаците могат да бъдат незначителни. Важно е да посетите лекар, ако храната не ви интересува. Трябва да се обърнете към специалист и ако сте отслабнали или сте изкарали три-четири дни без апетит.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.