тренировките

Има неща, с които не може да се прекали – екскурзиите, времето с любимия човек, бонусите в работата, съня, секса. Но тренировките не попадат в тази категория.

При тях важи правилото, че повече не винаги значи по-добри резултати. Всъщност, прекомерното трениране твърде често може да доведе до нещо по-лошо от застоя в килограмите, а именно – претренирането.

Колкото и невероятно да звучи, този термин не е измислен случайно и всеки може да се сблъска с него. Защото, ако трудната тренировка не дава желаните резултати, то изтощителната трябва да ги удвои, нали? Не е задължително.

претрениране

Ако тренирате повече от четири пъти в седмицата, всеки път вие измествате границите си на издръжливост, което може да попречи на способността на тялото ви да се възстанови. Когато това се случи, започвате да чувствате, че тренировките ви са по-трудни, отколкото са били преди. Разбира се, това не означава, че не може да тренирате всеки ден от седмицата. Но за да го правите, трябва да си изградите специфична програма.

Вероятността от претрениране е причината много от професионалистите да разделят тренировките си и да обработват различни части от тялото си в различни дни. Ако не почивате, а просто тренирате усилено всеки ден, резултатите ви изобщо няма и да се доближат до очакваното.


Ще се измъчвате, дори изпълнявайки най-обикновени упражнения, ще се изморявате по-лесно, мотивацията ви обаче може да се засили, което от своя страна може да доведе до безсъние и загуба на апетит. Но напредък няма да има за сметка на травмите, които ще стават все по-чести. Точно това е претренирането и трябва да се избягва на всяка цена.

Как да действате? Възстановяването ви трябва да е приоритет, еквивалентен на тренирането. Помнете, че мускулният растеж, загубата на мазнини и повишаването на издръжливостта са процеси, случващи се между тренировките. Това означава, че трябва да осигурявате на тялото си по 48 часа между упражненията с висока интензивност.

Темпо на повторенията: бързо или бавно трябва да тренираме?

Пак повтаряме, че това не означава да забравите за ежедневните тренировки. Тялото ви е предназначено да се движи, но не и да бъде максимално изцеждано всекидневно. Ако единия ден дадете всичко от себе си, на другия просто го карайте по-лежерно.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.