прозявки

Терапевтът и специалист по инфекциозни заболявания Нуржахан Фалахи разказа симптом на какви заболявания може да е честото прозяване.

„Прозявката е спонтанно дихателно движение, състоящо се от дълбоко вдишване и енергично издишване. Чрез отпускане на мускулите и отваряне на дихателните пътища този рефлекс е полезен.

Прозявката помага за отпускане след нервно напрежение или стрес, а също така активира работата на мозъка. Като симптом честото прозяване може да се прояви например заради следните патологии: депресия – когато нивото на кортизол (хормонът на стреса) се повиши в кръвта, нарушения на щитовидната жлеза, захарен диабет, намаляване на нивата на хемоглобина или концентрацията на полови хормони, чернодробно заболяване, свързано с нарушен метаболизъм на мазнините“, сподели лекарят мнението си.


Доктор Фалахи добавя обаче, че ако се прозявате по-често не трябва да си поставяте диагноза предварително и да се притеснявате. В масовия случай хората се прозяват поради умора, липса на сън, стрес и даже от скука.

Нормално е и човек да се прозява повече, след като е взел лекарства за алергии и антидепресанти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *