Кога мъжете станаха обсебени от коремните плочки?

Коремните плочки са нещо, за което все по-често и все повече мъже мечтаят.

В наши дни цели индустрии са изградени върху получаването и поддържането на коремните мускули. Съществуват безброй разработки, насоки и статии за това, а всяка екшън звезда е като своеобразно показно по темата.

Всичко това повдига въпроса кога започва тази мания… Може да изглежда като сравнително скорошен феномен – продукт на фитнес културата от 70-те и 80-те години на XX век, когато на почит са Арнолд Шварценегер и Рамбо. Но историята сочи друго. Началото може да бъде поставено още в дълбоката древност, но истинската мания стартира в края на XVIII и началото на XIX век.

корем

Преди това особено харесвани са едрите и заоблени мъже. Причините за това са ясни – богатите мъже могат да си позволяват повече и по-хубава храна, а телата им са показателни за постигнатия просперитет в живота.

Първоначално римските и гръцките атлети налагат различните представи за мощ, но едва в началото на XIX век те успяват да предизвикват истински бум. В рамките на само няколко десетилетия атлетичните, мускулестите и добре оформени тела изместват тлъстините и стават символ на успех, дисциплина и стремеж към самоусъвършенстване.


Голяма роля в този процес оказват военните действия по това време. Заради Наполеоновите войни са създадени няколко гимнастически програми за укрепване телата на младите европейски мъже. Френските войници са известни с добрата си физическа подготовка и способността им да маршируват дни наред.

След като много европейски държави претърпяват унизителни поражения от силите на Наполеон, те започват да се отнасят значително по-отговорно към здравето и външния вид на своите войници. За да отговорят на нарастващия интерес към здравната култура, в цяла Европа започват да се строят все по-големи физкултурни салони. Така коремните плочки навлизат и се превръщат в блян за милиони мъже по целия свят.

Кога мъжете станаха обсебени от коремните плочки?

Манията по оформените коремни мускули стартира в началото на 90-те години. Появяват се културистът Юджин Сендоу, фотографиите на изваяното му тяло и науката за хранителните добавки, които водят до такова тяло. Той е обявен за “перфектния мъж”, а фигурата му е образец за изработването на трофея на “Мистър Олимпия”. Сендоу вдъхновява безброй мъже да поемат по неговия път, да се отърват от излишната плът и да покажат оформения си корем.

Не след дълго всичко, свързано с коремните мускули и тяхното оформяне, започва да добива небивала популярност. И въпреки че едва малцина успяват да постигнат така желания резултат, търсенето става все по-голямо.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.