противовъзпалителни храни

Разговорът за противовъзпалителните диети започва преди повече от пет години и все още продължава да е актуален. Информацията за този специфичен начин на хранене е все повече, а заключението е, че възпалението всъщност е много сложен процес и противопоставянето му не винаги е в наш плюс.

Има два различни типа възпаление: остро – нормалната, здравословна реакция на тялото към конкретно нараняване или заболяване, и хронично, когато възпалителният отговор на тялото продължава седмици, месеци или години. Хроничното възпаление е свързано със заболявания като артрит, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, еректилна дисфункция и рак. 

Храната играе важна роля в микробиома в червата, който е свързан с имунната система. Здравословното хранене може да подобри здравите бактерии в микробиома и да намали броя на нездравословните бактерии, което модулира възпалителния отговор на тялото.


Избягването на сладки напитки, рафинирани въглехидрати и преработени меса може да помогне да се предпазите от хронично възпаление. Въпреки че ролята на начина на хранене при хроничното възпаление, не е напълно ясна, много от храните с противовъзпалителни свойства, няма да ви навредят по никакъв начин, а може да са ви от полза. Ето кои са те.

Киноа – ястията с високо съдържание на фибри понижават нивата на С-реактивен протеин, който е маркер за възпаление, протичащо в тялото. Проблемът е, че повечето от нас не получават и половината количество фибри, от което се нуждаем, така че добавянето им при всяко хранене е от ключово значение. С пет грама фибри на сготвена чаша, киноата може да помогне за забавяне на възпалението. Освен това само половин чаша варена киноа съдържа 4 грама протеин и 3 грама фибри.

Ядки – бадемите, кашуто, орехите, шамфъстъкът и бразилските орехи се борят с възпалението. Пеканите пък предпазват от възпаление в артериите, заради съдържащите се в тях мощни антиоксиданти, известни като полифеноли.

ядки

Сьомга – мазната риба е пълна с омега-3 мазнини. А редовното приемане на тези мазнини може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Куркума – съдържа съединение, наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства. Куркумата се препоръчва за хора с болки в ставите. Освен това тя може да ви помогне да подобрите паметта и настроението си.

Овесени ядки – една порция овесени ядки съдържа около 4 грама фибри. А вече споменахме колко са полезни те при борбата с възпалението.


Леща – съществуват проучвания, според които средиземноморската диета може да помогне за намаляване на възпалението в организма. Бобовите растения като лещата са основна храна в средиземноморската диета и са богати на протеини и фибри.

Зехтин – също основна част от средиземноморската диета и със силни антиоксидантни свойства. Има противовъзпалителни свойства, подобни на тези в рибеното масло.

Листни зеленчуци –  богати на антиоксиданти и трябва да бъдат включени във всяка противовъзпалителна диета.

Зеленчуците, които съдържат протеини

Джинджифил – съдържа гингерол, мощно борещо се с болестите фенолно съединение с антиоксидантни свойства, намиращо се в естествените масла на корена.

Авокадо едва ли съществува нещо, с което този изключително вкусен, полезен за сърцето и богат на мазнини и фибри плод да не може да се пребори.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *