хранене

Храната има за цел не само да ви засити, но и да даде на тялото ви енергия и да зареди организма ви за ежедневните и тренировъчните дейности.

Но в зависимост от това колко, каква и кога приемате храната, вие може сериозно да саботирате вашата фитнес рутина.

Да не протакаме и да преминем направо на въпроса. Колко време трябва да изчакате след хранене преди да се впуснете в изгаряне на калории и изграждане на мускули?


хранене

Яденето непосредствено преди тренировка може да ви причини стомашни проблеми, а ако тренирате много време след като сте се нахранили, няма да имате никаква енергия и едва ли ще постигнете желаните резултати.

Това колко и кога трябва да ядете преди тренировка е индивидуално за всеки човек и се променя в зависимост от хранителните ви цели. Сигурно е обаче, че храненето преди тренировка е от огромно значение за цялостните ви резултати.

Препоръчително е преди натоварване да приемате прости въглехидрати и бързодействащи захари, които ще ви дадат енергия и няма да ви донесат дискомфорт. Сведете до минимум преработените храни и запазете по-тежките въглехидрати за след тренировка.

Водата също не е за подценяване. Твърде голямо количество може да ви накара да се почувствате подути и тежки, а твърде малко количество може да доведе до загуба на енергия, мускулни контракции, което от своя страна е причина лошо представяне и дехидратация.


А ето точно колко време трябва да изчакате, за да тренирате след хранене и да сте в най-добрата си възможна форма:

Ако сте хапнали нещо леко или съвсем малко (плодове, енергийни барчета), сте свободни да спортувате веднага след това. Всичко зависи изцяло от личните предпочитания на тялото ви и начина, по който се чувствате.

Ако сте похапнали обилно и то храна, богата на въглехидрати, е хубаво да изчакате 2-3 часа преди тренировка. Ако не разполагате с толкова време, подберете внимателно ястията си или избегнете кардиото.

Ако ви е ден за интензивно потене, отложете обилното ядене. Упражненията с висока интензивност изискват по-дълъг период на изчакване, така че храната да е започнала да се разгражда преди да започнете да подскачате.

тичането

Изводът: Изчаквайте от 10 до 60 минути преди тренировка, ако сте хапнали нещо леко и в малки количества или от 2 до 3 часа, ако сте се наяли от нормално до обилно.

Разбира се, тялото ви може да не е съгласно с това правило. Обръщайте внимание на това как се чувствате по време на тренировка след различни ястия и различни интервали от време след хранене, за да откриете какво и кога ви дава най-много енергия и не влияе негативно на резултатите ви.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.