хемороидите

Фармацевтите са на първа линия за подкрепа на пациентите, когато потърсят помощ направо в аптеката.

Днес ще ви запознаем с магистър фармацевт Александра Миткова. Тя е завършила фармация в Медицински университет – Пловдив през 2010 г. Вече над 10 години работи като фармацевт.

Управител е в една от най-големите вериги аптеки у нас. Обича специалността си и работи с удоволствие на първа линия, като всеки ден се среща с пациенти и ги консултира.


Може ли фармацевтът да бъде полезен на пациент, който търси помощ при лечение на хемороиди и как?

магистър фармацевт Александра Миткова

Разбира се. Както казахте, фармацевтите сме на първа линия при консултация с пациенти особено, когато става въпрос за хемороидална болест, понеже те се притесняват да говорят за това. Случва се доста често да имат изострени симптоми като парене, болка, кървене и се притесняват да споделят даже и на близките си, така че в този случай идват при нас да потърсят съвет.

Какво съветвате хората в аптеката, които се обръщат към вас за консултация по повод хемороиди?

Първо да кажем за хемороидите, че всеки ги има. Това са кръвоносни съдове, разположени в най-горната част на аналния канал. Когато говорим за хемороидална болест, това е болестното разширение на кръвоносните съдове. За облекчаване на симптомите при хемороидална болест препоръчваме да се използват венотонични медикаменти под формата на таблетки.

Тези лекарства повишават венозния тонус и имат вазопротективен ефект – увеличават устойчивостта на кръвоносните съдове. Така че ефективното медикаментозно лечение облекчава хемороидалната болест, съответно болката и кървенето. Също така препоръчваме и посещение при лекар. По този начин може да се предотврати това състояние да стане хронично, както и да не се стига до хирургическо лечение или интервенции.


Какви са наблюденията Ви? Притесняват ли се пациентите да говорят за проблеми, свързани с хемороидите

Да, притесняват се. Хемороидите доскоро бяха тема табу. Точно това искаме да променим. Време е да се говори открито за проблема, както и за симптомите, свързани с тях. В това няма нищо срамно.

Често обясняваме на посетителите в аптеката, че е много важно да се предприемат мерки навреме, както да се облекчат симптомите, така и да се предотвратят усложненията от хемороидалната болест. С националната кампания „Хемороидите вече не са табу“ целим точно това – да разбием стигмата за хемороидалната болест и да разпространим информация, да запознаем обществото с нея. Затова насочвам пациентите си да прочетат повече за хемороидалната болест, симптомите, рисковите фактори и полезни съвети за справяне с проблема.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.