Евтини самолетни билети

Все по-често срещаме тийнейджъри, прекалили със спиртни напитки, повлияни от приятели или от емоционалното си състояние, и в крайна сметка попаднали в токсикологията.

Въпросът тук е животоспасяващ – как родителите могат да избегнат тази лоша поличба? Питате се защо това се случва в България доста често и в значително по-малка степен не и в чужбина?

Ежедневно се продава алкохол на непълнолетни в кварталните магазини. Дори моят баща ме е пращал за бира, когато съм била на 10. Дали това ще се случи в Щатите някога?


алкохолът

Особено с пандемията желанието за препиване и напиване се е увеличило с 42% „от скука“, както са казали хората. Да не говорим за масовите „домашни партита“, които тийнейджърите си правят. Не ме разбирайте погрешно, аз също съм студентка и аз обичам да си купонясвам, но трябва да знаем кога да спрем.

Има хора, които са загубили границата на допустимото. Хора, които до такава степен са се пристрастили към този наркотик, че развалят семейства дори. За мен по тази тема трябва да се говори. Трябва да се даде гласност на проблемите, предизвикани от алкохола именно защото има деца останали без един родител заради коварните напитки.

Похот, чревоугодие, алчност – това са три от седемте смъртни гряха, които доста често се проявяват заедно с алкохолните напитки. Световната здравна организация обвързва консумацията им с над 200 заболявания и смущения, сред които също така са и някои форми на рака.


Младите пият, за да се напият. Данни от последните месеци сочат, че всеки трети на възраст между 16 и 21 години го прави. Като „теглим чертата“, това са минимум веднъж в месеца пет чаши твърд алкохол една след друга.

Сещам се колко „повръщано“ сме чистили и как са се тровили мои приятели. Трябва по-често да се изтъкват вредите от консумацията на алкохола, за да предпазим следващите поколения, всеки да си знае мярката и да пие в допустимите граници. Черният дроб, сърцето, мозъкът, всеки от тези жизненоважни органи за човешкото тяло страда при малка глътка алкохол.

Не искам да съдя ничии родители, нито да обиждам хората, на които им е сладко. Желанието ми е да накарам всеки, четящ това, да се замисли дали не му се случва често да прекалява. Няма лошо да се изпива по една бира или една ракия със салата. Но замислете се какъв пример давате на вашите деца. Замислете се, защото вие сте огледалото на тяхното поведение навън. Както се възпитат вкъщи, така никой на улицата няма да ги научи.

алкохола

Всеки подценява алкохола. Надява се, че той не е пристрастяващ и го изключва от групата на наркотиците. За мен истината е различна и тези напитки са точно противоположното. В най-лошия сценарий с опияняването идва и агресията, и лекомислието, понякога се намесва и хазарта. Това със сигурност е далеч от добър пример, който да се даде на младите.

Ако не можем да променим света, трябва да променим нагласата си към него. Изкушения винаги ще съществуват. Алкохолът, наркотиците няма магически да изчезнат. Децата тепърва ще се влияят повече от по-възрастните от тях, от инфлуенсъри и от социални мрежи. Ще издържиш ли в този свят или ще се отдадеш на прегрешенията, решаваш ти. Всеки човек оставя следа в света след себе си. Каква ще бъде твоята?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.