Яжте на воля: дебелите понасят жегите по-добре
Евтини самолетни билети

Според ново проучване всеки 10 сантиметра от талията на мъжа увеличават риска от смърт от рак на простатата със 7% – най-мащабното проучване, провеждано някога за възможната връзка между затлъстяването и болестта.

Според Световната здравна организация ракът на простатата е вторият най-често диагностициран рак при мъжете и четвъртият по честота като цяло, но връзката му със затлъстяването остава неясна.

За да добият по-добра представа за размера на риска, изследователите са проучили всички значими изследвания, публикувани досега по темата, които обхващат 2,5 милиона мъже, и са анализирали нови данни за повече от 200 000 мъже в Обединеното кралство.


Дадбод

Според проучването, публикувано в списание BMC Medicine, с всяко увеличение на индекса на телесната маса (ИТМ) с 5 пункта рискът от смърт от рак на простатата се увеличава с 10%.

Аурора Перес-Корнаго, епидемиолог по хранене в Оксфордския университет, която е ръководител на изследването, заяви, че ако мъжете се лишат от 5 пункта от своя ИТМ, само в Обединеното кралство всяка година ще има 1300 смъртни случая от този рак по-малко.


Предишни изследвания сочеха, че мазнините в стомаха могат да бъдат „по-важни за агресивния рак на простатата“, отколкото общото тегло, се казва в проучването. Но Перес-Корнаго каза, че са установили, че „изглежда няма толкова голямо значение къде са разположени мазнините“.

Все още не е известно дали затлъстяването пряко причинява развитието на рак на простатата. Перес-Корнаго провежда допълнителни изследвания по темата, но все още не разполага с резултати.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.