Няколко храни, които понижават високото кръвно налягане

Понижаването на високото кръвно налягане не значи само ограничаване на солта и на преработените храни.

Съществува режим, който е специално създаден за контролирането на кръвното налягане и е изключително съсредоточен върху приема на много плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти.

По-известен като “DASH” (Dietary Approaches to Stop Hypertension – диетични подходи за спиране на хипертонията), този начин на хранене е изключително полезен за сърцето и включва в себе си храни, богати на калций, магнезий, калий, протеини и фибри.


Тези хранителни вещества влияят върху естественото понижаване на кръвното налягане и ще предотвратят появата на такъв тип проблеми, а ако те вече са се появили, ще спомогнат за минимализирането им.

1. Кисело мляко с малко или без мазнини

Киселото мляко

Този тип млечни продукти са чудесен източник на калций, който е едно от основните съединения, борещи високото кръвно налягане.

2. Банани

Богати на калий и фибри. Освен това придават естествена сладост на всеки вид лакомство и са страхотен заместител на захарта.

3. Горски плодове

Горски плодове

Горските плодове и по-специално боровинките, са пълни с азотен оксид. Това е газ, който спомага за притока на кръв, като така понижава кръвното налягане.


4. Зеленолистни зеленчуци

зеленчуци

Такива са кейл, спанак, рукола, маруля. Те са богат източник на калий и са страхотна добавка към всяко ястие.

5. Цвекло

Цвекло

И цвеклото има високо съдържание на азотен оксид. Може да се консумира във всевъзможни варианти, а ако го приемате под формата на сок, се старайте да си го приготвяте вкъщи.

6. Сьомга

Вкусни и полезни за сърцето храни

Мазните риби са с високо съдържание на омега 3 мастни киселини, които понижават кръвното налягане. Те са и чудесен източник на витамин D, който спомага за усвояването на калий от организма, предпазва от депресия и регулира стойностите на кръвното налягане.

7. Броколи

Броколи

Те са източник на четирите магически съединения, спомагащи за понижаване на кръвното налягане – калций, калий, магнезий и витамин С. Освен че водят до по-малък риск от сърдечни заболявания, те са и извор на дълголетие.


8. Праскови и нектарини

Праскови

Тези плодове имат високо съдържание на калий. Той от своя страна спомага за балансирането на вода в организма и за освобождаването от излишния натрий.

9. Черен шоколад

Шоколад

Той е богат на флавоноиди и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите произвеждат антиоксиданти, които се грижат за доброто състояние на кръвоносните съдове.

10. Зехтин

Зехтин

Въпреки че съдържа много калории, зехтинът е изключително полезен. Зехтинът тип “екстра върджин” е богат на полифенол, който се свързва с понижаването на кръвното налягане.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *