орехи

Шепа ядки дневно намалява лошия холестерол и рисковете за сърцето при иначе здрави хора, съобщи Американската асоциация за сърдечно здраве.

Орехите подобряват и качеството на клетките на лошия холестерол – намалява броят на тези, свързвани със сърдечносъдов риск.

„Частиците на липопротеините с ниска плътност (лош холестерол) са с различен размер“, обяснява д-р Емилио Рос в прессъобщението. Той е директор на клиника по липидите в отделението по ендокринология и хранене към университетската болница в Барселона.


„От изследвания е известно, че малките, плътни частици лош холестерол по-често причиняват атеросклероза, плака или мастни натрупвания по артериите. Нашето изследване отива по-далече, отвъд нивата на лошия холестерол, за да покаже пълна картина на всички липопротеини и въздействието на ежедневната доза орехи и потенциала им за намаляване на сърдечносъдовия риск. Освен че намаляват лошия холестерол, орехите подобряват и качеството на неговите частици.“

Известно е, че орехите, които са богати на омега-3 мастни киселини, се свързват с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт, както и другите ядки.

За изследването 708 души на възраст от 63 до 79 години са разделени на две групи. Едната две години получавала половин чаша орехи към обичайната си храна, а друга – не. Участниците живеят в Барселона и Лома Линад, Калифорния.

В края на периода учените са анализирали нивата на лошия холустерол и концентрацията и размера на частиците. От приключилите експеримента 628 души, тези, които яли ядки били със средно 4,3 mg/dL по-ниски нива на лошия холестерол. Общият брой на частиците липопротеини с ниска плътност намалял с 4,3 процента, а на малките по размер – с 6,1 процента.

При мъжете ефектът бил по-изразен. При тях лошият холестерол намалял със 7,9%, при 2,6 на сто за жените. Липопротеините със средна плътност, които са прекурсори на лошия холестерол, също намалели в групата, получавала орехи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.