По-голямо семейство, по-малък риск от рак

Многодетните семейства са по-малко предразположени към онкологични заболявания. Това заявиха учените от медицинското училище в Аделаида и Цюрихския университет.

Експертите твърдят, че в едно голямо семейство хората са по-малко склонни да се разболяват от определени видове онкологични заболявания.

Сред децата и родителите, както и други роднини, живеещи в голямо семейство, е регистрирана по-ниска честота на заболяване от рак на пикочния мехур, белия дроб, мозъка, стомаха, яйчниците и меланома.

„Данните от изследването показват, че защитният ефект от размера на семейството върху появата на рак засяга повече мъжете, отколкото жените“, се казва в доклада на експертите.

Според тях „защитният ефект“ е характерен за много видове ракови заболявания, които не са свързани с репродуктивната функция. В същото време, както казват учените, колкото по-малко е семейството, толкова по-голям е рискът от рак.

„Тези взаимоотношения зависят от възрастта, нивото на доходите и урбанизацията“, заяви проф. Масиеж Хенеберг.

Авторите на изследването предполагат, че в някои случаи семейният живот предизвиква стрес, но създава специална емоционална среда. Това има положителен ефект върху резистентността към всяко заболяване.Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *