Екип от Американски учени биолози са на път да преборят едно от най-честите заболявания при жените, но засягащо и мъжете – рака на гърдата.

Биохимикът Дейвид Шапиро и неговият екип от Университета Илинойс в Urbana-Champaig, САЩ, са тествали ново поколение лекарство, което е унищожило 99% от туморните клетки при клинично изпитание с пациенти.

Резултатите от експеримента са публикувани в научното издание Science Translational Medicine.


Авторите на лекарството ErSO, което се бори както с първични тумори, така и с метастази, са повече от изненадани от невероятния му ефект. „Надминахме своите очаквания“, коментира Шапиро пред медиите.

Първите опити са проведени върху лабораторни мишки, които се оказва, че приемат медикамента много добре дори във високи дози. На по-късен етап лекарството е тествано върху доброволци, като само за няколко дни след началото на терапията, раковите клетки са намалели средно с повече от 99%.

Уникалността на препарата е, че той няма странични ефекти. Активността на ErSO зависи от естрогенния рецептор, който е открит в повечето клетки на тумора на гърдата. При комбинацията с него лекарството активира клетъчния път а-UPR, който подготвя болните клетки за бърз растеж и ги предпазва от стрес.

Дори някои клетки на тумора да оцелеят след първоначалната терапия, то те вече са податливи на унищожаване след продължително прилагане на медикамента. Учените са планирали да изпитат ErSO и върху пациенти с други видове тумори, след което препаратът ще бъде пуснат в масова употреба.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.