Ракията

Сигурна съм, че 99,9% от господата чакат с нетърпение вечерта, когато ще се приберат от работа, ще си сложат една салата и ще си сипят по една чашка от вълшебния еликсир – ракията.

Ние българите сме народни хора и тук при нас приготвянето на ракията е специален ритуал, който се прави с голямо желание и вълнение. А когато вълшебната напитка е готова, нейното дегустиране се превръща в цял празник. Но дали тя е толкова полезна или все пак крие някакви рискове за здравето? Ако сте „ракиямен”, продължавайте да четете!

Всеки един от вас е чувал израза, че всичко е полезно, но в границите на нормалното и препоръчителното, това се отнася и за ракията. Говорим, разбира се, за домашната ракия! Тя е мощен антиоксидант, но прекомерната ѝ употреба може да създаде сериозни проблеми. Според учените умерената консумация повишава концентрацията и намалява нивото на вредния холестерол.


Какво имам предвид под умерена консумация? Петдесет милилитра вечер влияят изключително благоприятно върху кръвното налягане, тоест пиейки по една малка ракийка вечер, хората по-рядко страдат от високо кръвно и сърдечни болести.

Според специалистите една чашка от този алкохол лекува възпаленията на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се натрупват мазнини. Интересен факт за лечебните свойства на ракията е, че една глътка (гроздова ракия) сутрин на гладно, облекчава силните болки, причинени от язва на стомаха или гастрит.

Също така тя е известна и с това, че помага при зъбобол, зачервено гърло, а една разтривка на крайниците с греяна домашна ракия, успешно лекува настинки и облекчава симптомите на грип.

Ракията

Още едно изключително важно и полезно свойство е, че приемането на 50 грама вечер повлиява много благоприятно метаболизма. Съставките на ракията забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими.

Ракията се бори успешно и с бронхити, артритни заболявания, шипове и ставни заболявания. Всъщност, както вече разбрахме, ракията е полезна за изключително много заболявания, но дори човек да няма заболявания е хубаво да приема по малко от този еликсир, просто за здраве. Важното обаче е, употребата да не се превръща в зависимост или да става прекомерна, защото това крие рискове за здравето. По този начин от приятел, ракията може да се превърне във враг или вреден навик.

Обратният ефект на ракията се появява, когато се приема в много големи количества и дългогодишно. Това може да доведе до повишаване на кръвното налягане и удебеляване на сърдечния мускул. Така че внимавайте! Пиенето на твърд алкохол не трябва да нахвърля 50-100 милилитра дневно.

В този живот всичко се изгражда върху баланса. Баланс в живота, семейството, работата. Балансирано хранене и, разбира се, балансирано пиене на ракия. Не бива да прекаляваме с нищо, защото всичко е полезно в правилните количества и пропорции.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *