Разработват универсална ковид ваксина за 1 долар

ваксина

Въпреки милиони, които вече са получили ваксина срещу Ковид-19, мнозина се притесняват дали тяхната версия ще ги защити срещу нови щамове на коронавируса.

За щастие учени напредват в разработката на потенциален универсален отговор на пандемията, пише БГНЕС. Изследователи от Вирджиния разработват универсална ваксина, която може да предпази от съществуващи и бъдещи варианти на коронавируси и която показва обещаващи резултати при тестване върху животни.

Още по-обнадеждаващото е, че процесът на създаване на тази формула може да направи производството на ваксината толкова евтино, че да струва не повече от 1 долар на доза.

Ковид-19

Д-р Стивън Зейхнер от UVA Health и д-р Сян-Джин Мен от Virginia Tech успешно са тествали ваксината си върху прасета. Според екипа лекарството предотвратява разболяването на свинете от свинския епидемичен вирус на диария (PEDV) – свинската версия на коронавирус.

Изследователите са използвали иновативен процес за лечението, което според Зейхнер отваря вратата за създаване на универсална ваксина срещу Ковид1-9. Такова лекарство би могло да спре щамове, отговорни за тази пандемия, предишни огнища на вируса (като ТОРС) и дори щамове, причиняващи обикновена настинка.

Учените от Вирджиния добавят, че тяхната ваксина предлага и няколко предимства, които възпрепятстват сегашното разпространение в световен мащаб. Най-важното е, че новото лекарство ще бъде по-лесно за съхраняване и транспортиране до отдалечени райони на света.

Според изследователите то може да се произвежда и в масови количества, като се използват съществуващите съоръжения за производство на ваксини. Това, което прави това потенциално лекарство толкова уникално, обяснява Зейхнер, е тяхната нова платформа, измислена за бързо разработване на ваксини.

Ковид-19

„Нашата нова платформа предлага нов начин за бързо производство на ваксини на много ниска цена, които могат да бъдат произведени в съществуващите съоръжения по целия свят, което би трябвало да бъде особено полезно за реакция на пандемия“, казва изследователят на UVA в университетско съобщение.

Новата платформа на Зейхнер синтезира ДНК, която насочва тялото да произвежда част от вируса. Оттам нататък вирусната част може да инструктира имунната система как да реагира по-добре на вирусните клетки.

„Тези пълноклетъчни ваксини в момента са широко използвани за защита срещу смъртоносни заболявания като холера и коклюш. Фабриките в много страни с ниски до средни доходи по света правят стотици милиони дози от тези ваксини годишно за $1 на доза или по-малко“, обяснява Зейхнер. „Възможно е тези фабрики да бъдат адаптирани да произвеждат тази нова ваксина. Тъй като технологията е много сходна, цената също трябва да бъде подобна.“

Изследването отбелязва, че този процес е не само евтин, но и много бърз. Целият процес, от идентифицирането на целта на ваксината, до създаването на бактерии, отнема между две и три седмици.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *