орехи
Евтини самолетни билети

Многобройни проучвания вече доказаха, че орехите могат да направят много за здравето ни.

Както показва едно американско изследване, те не само предпазват от болестта Алцхаймер, намаляват стреса и понижават холестерола, но също така имат невероятен положителен ефект върху психиката.

Изследователите от Albuquerque University в САЩ установиха, че само след 6 седмици с дневна консумация от една шепа, орехите значително са подобрили настроението при младите мъже. Но само при мъжете! Резултатите от проучването бяха представени в списание Nutrients. Скорошно проучване дава отговор кои точно съставки на ядките са отговорни за този ефект.


„Не сме наблюдавали орехите да подобряват настроението при жените. За момента не знам защо е така“, пише Питър Прибис, автор на изследването.

Проучването обхваща 64 здрави мъже и жени на възраст между 18 и 25 години. Групата е разделена на две. В продължение на 6 седмици половината консумират торти с много фино смлени орехи, а другата половина – торти, изглеждащи по абсолютно същия начин, но без ядки.

Групите са разделени по пол и се установява, че хапването на орехи оказва положително влияние върху настроението на мъжете. То се е подобрило с 27,5%. При жените обаче не се наблюдава разлика.


Изследователите считат, че ефектът върху мъжете може да се дължи на някои от съставки на орехите, включително фолиева киселина, витамин Е, полифеноли и мелатонин. Тези вещества помагат за предотвратяване на депресивно настроение.

Получената алфа-линоленова киселина се превръща в организма в докозахексаенова киселина (DHA) и има директен ефект върху мозъка. А допаминът и серотонинът помагат да се подобри настроението. Нивото на DHA на мъжете и жените е различно, което би могло да е причината подобряването на настроението да не се наблюдава и при двата пола.

Трябва да се отбележи, че ефектът, измерен при мъжете, е съвсем ясен, въпреки че участниците са млади и здрави. Питър Прибис подозира, че ефектът ще бъде още по-силен при възрастните мъже с когнитивно увреждане.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.