татусите

Още в началото тридесетте години тялото ни започва физически да старее и виждаме спад в максималния пулс и мускулната маса.

С „лудите“ двадесет години зад гърба си вече не можем да бягаме толкова бързо, да се чувстваме силни във всеки момент и да се възстановяваме толкова бързо, колкото преди.

Добрата новина е, че редовните упражнения и здравословното хранене могат значително да забавят процеса на стареене и колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Ето какво трябва да направите, за да сте във форма.


Метаболизмът се забавя

Премахването на наднорменото тегло след 30-ия рожден ден става по-трудно. Същият брой часове, прекарани във фитнеса, ще даде много по-малко резултати и за първи път ще трябва да внимавате какво ядете през годината, защото по-дълго няма да можете да влезете във форма преди да отидете на лятна ваканция след по-малко от две седмици.

Освен ако не промените графика си, можете също да очаквате да загубите около три килограма мускули през следващото десетилетие. Оттук нататък обучението е практически посветено на поддържането на едно и също състояние. Важно! Яжте 12 калории по-малко на ден всяка година след 30-годишна възраст.

Ходете редовно на прегледи

Дори само няколко прегледа на 30 години могат да бъдат началото на поддържането на вашето здраве за следващия половин век. Установете добри отношения с личния си лекар и научете ключовите неща (за сърдечните заболявания и диабета), които ще помогнат на доктора да открие всякакви промени през идните години.

Разберете фамилната история на заболяванията

Сърдечните заболявания вероятно не са нещо, за което мислите сега, но ако вашият баща, майка, леля или чичо са получили инфаркт на по-млада възраст (преди 60-годишна възраст за мъжете и 70-годишна възраст за жените), вие също може да сте изложени на риск. Сърдечно-съдовите заболявания са отговорни за половината от всички смъртни случаи при мъжете, така че никога не е твърде рано да откриете своите рискови фактори.


Много изследвания показват, че дори тийнейджърите могат да имат атеросклероза. Също така проверете дали има фамилна анамнеза за диабет, висок холестерол или рак на дебелото черво. Ако тези заболявания съществуват в семейството, започнете с редовни прегледи още преди 40-годишна възраст.

Превърнете упражненията в навик

Активността е ключова за здравето на сърцето и поддържането на здравословно тегло. Колкото по-рано започнете, толкова по-скоро ще извлечете ползите за здравето от активния и пълноценен живот.

Всичко наред ли е под колана?

По-младите мъже са изложени на по-висок риск от рак на тестисите, така че е важно да си правите самоизследване на тестисите поне веднъж месечно. Ракът на тестисите е 95% лечим, когато бъде открит навреме.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *