Защо дебелеем през зимата?
Евтини самолетни билети

Има доста причини, поради които наддаването става по-лесно през зимните месеци. Ядем твърде много, движим се твърде малко, пропускаме тренировки, обличаме по-широки дрехи. Като цяло: отпускаме се стабилно.

Едно на ръка са страничните ефекти от твърде многото празнични софри. Но този неприятен резултат може да бъде повлиян и от фактори, които нямат нищо общо с храната и тренировките.

Всъщност липсата на слънчева светлина може да накара телата ни да задържат повече мазнини през по-студените месеци според последни проучвания. Резултат от такова проучване сочи, че мастните клетки, които седят точно под кожата се свиват след излагане на светлина. Това означава, че клетките, изложени на светлина, съхраняват по-малко мазнини от тези, държани на тъмно.

Защо дебелеем през зимата?

За да могат мастните клетки да се свиват, имаме нужда от изключително ярък и силен източник на светлина. И тъй като само от 1 до 5% от нея прониква в кожата ни, единственият такъв източник е Слънцето.

Най-важната система в тялото ни, която реагира на светлината, се намира в очите. Тази система е отговорна за настройката на циркадния ни ритъм и действа като часовник за периодите, в които сме будни и в които спим.

Колкото и да е странно, същият молекулен процес протича и в мастните клетки. Ето защо липсата на слънце води до това да напълняваме по-лесно през зимата и да отслабваме по-бързо през лятото.


По-лесното наддаване през зимата може да се дължи и на наследството от предците ни. Дните стават по-студени и по-тъмни, а ние съхраняваме повече мазнини, защото е било по-трудно за нашите прародители да си намират храна през зимата.

Но в крайна сметка заобикалящата ни среда може да играе по-голяма роля за теглото ни, отколкото си мислим. И тъй като количеството слънчева светлина, което получаваме през зимата, не винаги е в наши ръце, тогава е хубаво да се фокусираме върху нещата, които можем да контролираме.

Излизайте винаги, когато навън грее слънце, не пропускайте тренировките и не преяждайте. Празниците не свършват, храната също!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.