Учените твърдят, че постенето е полезно за здравето.

Резултатите от ново изследване показват, че спирането на месото в продължение на два и повече дни помага за засилването на имунитета, особено ако организмът е бил увреден от старостта или от лечение на рак, например.

Постенето кара тялото да заменя старите и увредени клетки с нови, твърдят американските учени, цитирани от кулинарния портал © Вкуси ме.


„Когато човек гладува и лишава организма си от храна, с която е свикнал, системите в организма му опитват да спестят енергия. Едно от нещата, които може да направи, за да спести енергия, е да преработи много от клетките на имунната система, които не са необходими“, казва Валтер Лонго от университета в Южна Каролина.

Екипът изследователи открива, че постенето в продължение на два до четири дни на всеки шест месеца поставя тялото в режим на оцеляване. Така се изразходват натрупаните мазнини и захар и се премахват старите клетки.

„Тялото изпраща сигнал на стволовите клетки да започнат да възстановяват и изграждат наново цялата система. Когато организмът е силно увреден от напредване на възрастта или от химиотерапия, постенето може буквално да предизвика създаването на нова имунна система“, казва проф. Лонго.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.