Защо някои мъже оплешивяват?

Може би понякога се чудиш дали ще оплешивееш. Може би вече косата ти е почнала да оредява или, може би, вече си плешив.

Голяма част от мъжете се сблъскват с оплешивяване в даден момент от живота си. Космените фоликули са органи, отговарящи за развитието на косата. Загубата на такава зависи от възможността на тези органи да поддържат дебелината на космите.

С годините фоликулите изтъняват косата все повече и повече, докато в даден момент просто спират да поддържат развитието на космите.


Но защо не всеки мъж е плешив?

Гените играят много важна роля. Генът, отговарящ за оплешивяването, се намира в Х-хромозомата, която най-често идва по майчина линия. Доказано е, че шансовете да оплешивееш са по-големи, ако имаш оплешивяващ по-голям брат, отколкото, оплешивяващ баща.

Около 40% от населението изпитва някаква форма на изтъняване на косата във възрастовата граница между 20 и 40 години. Мъжете, които губят косата си изцяло, остават гологлави около 30-годишна възраст.

Начинът на живот също е от значение. Много мъже не обръщат внимание на емоционалното си здраве, а именно то стои на едно от първите по важност места.

Защо някои мъже оплешивяват?

Диетата е поредния фактор, отговорен за оплешивяването. Голяма част от мъжете спазват високо протеинова диета, към която не добавят зелении, а те са съществени за растежа и здравината на косъма. Некачественият сън и пушенето също се нареждат като причинители за изтъняването на косата.

Ако искаш да задържиш косата си за възможно най-дълго време, трябва да се грижиш за скалпа си. Като за начало обърни внимание на това колко често миеш косата си. Тя няма нужда от почистване повече от два пъти седмично. Ако я миеш по-често, нарушаваш баланса на вещества по скалпа ти, което може да доведе до пърхот, косопад и/или други раздразнения.

В случай, че използваш други продукти за коса, освен шампоан, погрижи се да разучиш кои са благоприятни за твоите скалп и коса.


Можеш да стимулираш растежа на косъма и чрез масаж! Отнема 5-10 мин. на ден; можеш да се справиш и сам. Нужно е да масажираш горната част от главата си, темето. Там косъмът расте по-бавно, защото на кръвта ѝ отнема повече време да достигне до корена; причината е гравитацията. Чрез масажа ще стимулираш притока на кръв към корените, а и може да отпуснеш главоболието си.

Има и други методи за справяне с оплешивяването, които са доста по-сериозни (и по-скъпи) от гореизброените. Ако вече си напълно оплешивял и фоликулите на косата ти са мъртви, можеш да се отдадеш на трансплантация.

Съществуват и хапчета, които помагат в борбата с косопада и оплешивяването, макар че някои от тях имат неприятни странични ефекти, обвързани със сексуалните функции.

плешивци

Друга опция е лазерната терапия, която се извършва чрез нещо като специална шапка. Тя се ползва по 5 мин. на ден и може да бъде съчетана и с трансплантация на коса.

Всеки метод може да се отрази по различен начин. Всичко зависи от здравето ти и дали си предразположен към определени нежелани реакции спрямо специфичния метод. Преди да се довериш на един от тях, разучи подробно дали биха ти се отразили добре, какви са страничните ефекти и проучи специалистите преди да им повериш здравето си.

Ако нито един от тези методи не сработва за теб, по една или друга причина, да останеш гологлав не е нещо страшно. Важното е да си самоуверен и да знаеш, че изглеждаш добре!

Грижата за скалпа, дори и да няма коса по него, е изключително важна. Почиствай го ежедневно и използвай слънцезащитен крем. Не са малко привлекателните мъже, които нямат коса, защо просто да не станеш един от тях!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *