йога

Работата ни все повече изисква психическа концентрация. Прекарваме дълги часове пред компютъра, облъчвани сме от синия екран, обездвижени сме.

Въпросът е дали можем да постигнем здравословен и пълноценен начин на живот, като отделяме малко време за себе си? Отговорът е да, но с постоянство и с редовна практика.

В последните години йогата става все по-популярна и достъпна. Това се дължи на факта, че освен да предлага различни комплекси от физическите упражнение, когато се прави правилно и концентрирано, тя ни носи душевно и ментално успокоение. Само след няколко редовни практики ние усещаме подобрение на стойката си, дишането си и дори на самочувствието си.


Как се случва процесът?

В случай, че не сте практикували йога никога през живота си, нашият съвет е да отидете в близкото студио. Винаги можете да гледате клипове онлайн или да участвате в онлайн практики, но когато започвате, е важно да има някой, който да коригира стойката ви, да гледа дали влизате правилно в дадена асана (поза) и да ви обяснява смисъла и целта на заниманието.

Началото не е лесно

Първоначално може да ви се стори странно, че трябва постоянно да визуализирате нематериални неща. Това процес на вътрешна работа, който изисква време и усилия. Може умът ви да се разсейва, да ви се струва всичко твърде бавно, но точно това е в основата на приемането – освобождаването на напрежението.


В едно свое интервю известният футболен национал Хари Кейн споделя, че на няколко пъти е прекъсвал йога практика по средата, защото не е могъл да се съсредоточи, но след продължителна работа със себе си и упоритост, не знае как е живял без него. Той споделя, че редовната практика подобрява, както футболните му постижение, така и начина му на живот, вероятно това е причината Англия да има реален шанс да се класира за Световното първенство 2022 с коефициенти за залагане 1.02.

Той споделя още, че практиката е процес, който преминава първо през физическото (правенето на различни упражнение, които разтягат тялото ви), дихателни техники (различни начини на дишане, чрез които успокоявате съзнанието), за да достигнем до спокойствие.

йога

Тялото и духът са свързани

Много често не си даваме сметка, че когато имаме определени болки в тялото, те сигнализират за някакъв проблем вътре в нас. Ще дадем няколко пример: болките в бъбреците, се свързват с проблеми с партньорството, белият дроб е свързан с контакти, комуникация, свобода; болките във врата се свързват със страх; кръвта – с жизнените сили, с виталността; кожата – с разграничаване, нежност, контакти; мускули – подвижност, активност; уста – готовност за приемане; нос – власт, гордост и сексуалност; ръце (от китките надолу) – разбиране, способност за действие; сърце – способност за любов, емоции; стъпала – разбирателство, твърдост, връзка с корените, смирение.

Балансирането на всички органи в тялото дава спокойствие, душевен мир и помага на човек да осъзнае неизчерпаемите възможности на своята природа. С редовно практикуване се повишава настроението, кръвта циркулира, човек се подмладява и се чувства по-жизнен и витален. Когато се научите да изпълнявате правилно асаните и започнете да практикувате редовно и у дома, ще можете да се само лекувате. През каквито и да е било трудности да преминавате, редовната практика дава център и спокойствие, тя ви прави по-гъвкави и адаптивни във всяка ситуация.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *