ваксина

Антиваксърите и противниците на ваксините често казват, че ваксинацията срещу Ковид-19 противоречи на Нюрнбергския кодекс. Така ли е обаче?

Припомняме, че този кодекс е разработен след нацисткия трибунал и формулира етичните принципи за провеждане на експерименти върху хора.

Учени от Университета на Нов Южен Уелс обясняват в научното издание The Conversation защо Кодексът на Нюрнберг не се прилага тук.


Между надеждата и страха

Първо – след Нюрнбергския кодекс се появяват други етични кодекси и те се ръководят от тях при провеждане на експерименти върху хора. Второ – безопасността и ефикасността на ваксините срещу Ковид-19 са потвърдени в предклинични и клинични проучвания.

Ваксините не са експериментални, така че е неуместно да се позовават на ръководства за експериментиране.

В спорове авторите препоръчват използването на метода „сандвич от истината“, когато между две верни твърдения се дава невярно. Например, първо можете да говорите за успешни проучвания за безопасността и ефикасността на ваксинациите. След това нещо подобно: „Може да сте чували, че ваксинацията е против Нюрнбергския кодекс. Но не е вярно, че ваксините са експериментални. Регулаторите са ги одобрили в различни страни и в международен план и непрекъснатото наблюдение на усложненията е обичайно, извършва се за други ваксини и лекарства също“. Накрая трябва да се повтори правилното твърдение, че Нюрнбергският кодекс разглежда други случаи.

Що се отнася до задължителната ваксинация, тук доскоро беше необходимо информирано съгласие, но не защото е посочено в Нюрнбергския кодекс. Никой не е ваксиниран против волята си!

Можете да откажете. Но отказът, ако човек няма лекарско предизвикателство, ще има последствия, защото е необходимо да се гарантира правото на другите хора на здраве и безопасност.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.