витамин D3

Витамин D3, известен още като “холекалциферол” е хранително вещество, което се произвежда в тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Може да се намери в животинска плът, рибено масло и обогатени храни.

Най-известен е с това, че укрепва костите, като помага на тялото да абсорбира калций и фосфор от храната. Също така намалява възпалението, засилва имунната система, крепи здравето на сърцето и обслужва други важни функции в тялото.

Въпреки че някои хранителни вещества имат препоръчителна доза за прием, няма такава установена за витамин D3. Хубаво е мъжете да се стремят към 600 мерни единици на ден, които могат да идват от витамин D2, витамин D3 или комбинация от двата.


слънчеви очила

D3 се абсорбира по-лесно от D2 и остава в тялото по-дълго. Витамин D3 е мастноразтворим, което означава, че можете да подобрите усвояването му, като го приемате с храни, които имат малко и здравословни мазнини.

Тялото произвежда витамин D3, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Така че дори и да не ядете много храни, които са с естествено високо съдържание на D3, нивата на този витамин може да са в нормата, ако редовно прекарвате дори и по няколко минути на пряка слънчева светлина.


Дефицитът на витамин D3 трудно може да се установи без изследвания, защото няма много лесни за забелязване симптоми. Тежкият дефицит може да доведе до остеомалация – състояние, което се характеризира със слаби и болезнени кости и понякога проблеми със зъбите. Според проучвания, хората с ниски нива на витамин D са по-склонни да изпитат депресия, но не винаги двете са свързани.

Храните, които са добри източници на витамин D3 са: масло от черен дроб на треска, дъгова пъстърва, сьомга, мляко. Добавките с витамин D3 не са за всеки, но са препоръчителни за някои хора. Те могат да са от полза, ако сте веган, имате непоносимост към лактоза, имате тъмна кожа, не се излагате много на слънце или при определени медицински състояния.

Пробив в медицината: Троянски кон срещу рака

Най-добре е да се консултирате със специалист преди да започнете приема на такъв вид добавки. Приемането на високи дози витамин D3 може да доведе до гадене, повръщане, диария, мускулна слабост, дехидратация, камъни в бъбреците, бъбречна недостатъчност, неравномерен сърдечен ритъм и други здравословни проблеми.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.