автомобили

Над 2140 сигнала са подали през 2021 г. страните участнички към системата за бързо предупреждение на ЕС за опасни нехранителни продукти Safety Gate според годишния доклад на Европейската комисия.

За първи път начело в списъка с опасни продукти са автомобилите, следвани от детските играчки и „електроуреди и оборудване”. Четвъртото място държат личните предпазни средства като маски за лице, в контекста на пандемията от Ковид-19.

Според статистиката пет са най-често съобщаваните рискове – лични наранявания, наличие на опасни химикали, пожар, задавяне вследствие на употребата и токов удар. Докладът представя и действията, предприети от националните органи в отговор на сигналите.


Как студеното време влияе на коронавируса?

Предприетите действия относно моторните превозни средства представляват основно изтегляне от пазара след откриване на технически проблеми, докато при играчките действията са насочени към проверката за наличието на опасни химикали, както и батерии с бутони.

Най-честите проблеми, докладвани за електрическите уреди и оборудване, са свързани с използването им под напрежение и проблеми в резултат на прегряване.

В Safety Gate са събрани и общо 4 965 последващи известия, които показват, че държавите-членки следят отблизо сигналите и често предприемат последващи действия с допълнителни мерки, предприети в собствените си държави.


С цел подобряване на проследимостта на предлагането на опасни продукти и премахване на опасните продукти от пазара заради изместването на потреблението към платформи за онлайн пазаруване са разработени и нови инструменти за по-добра защита на потребителите, пазаруващи онлайн.

В съответствие с тази цел Комисията пусна и инструмент за електронно наблюдение, наречен „уеб робот“, който ще помага на националните органи да откриват онлайн офертите на опасни продукти, сигнализирани в Safety Gate.

Този инструмент ще идентифицира и автоматично изброява всяка от тези оферти, позволявайки на правоприлагащите органи да проследят доставчика и да разпоредят ефективно изтегляне на тези продукти. По този начин ще се хармонизира настоящият фрагментиран подход и ще се отговори на предизвикателствата на наблюдението на онлайн продажбите на опасни продукти.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.