Бъди готов: задава се истинско небесно зрелище!

Звездното небе предлага зрелище за любителите астрономи тези дни. Парадът на планетите започна за по-удобни наблюдения още от средата на април рано сутрин, ниско над хоризонта в посока изток-югоизток, става ясно от „Гид на любителя астроном“, цитиран от БТА.

За поредна година катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ предоставя безплатната книга, достъпна онлайн, с автор Пенчо Маркишки от катедра „Астрономия“ във ФФ на СУ и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.

След броени дни условията за наблюдение на парада се подобряват. Планетите ще изгряват все по-рано преди края на нощите и ще привличат погледа все по-високо над югоизточния хоризонт.


Луната

В утрата на 25, 26 и 27 април близо до тях ще се вижда ясно лунният сърп. Сутринта на 27 април Луната ще се наблюдава с 14,4% осветен диск на около 3,5 градуса южно от Венера и 6 градуса югозападно от Юпитер. Кулминацията на пролетния парад ще бъде съединението на двете най-ярки планети – Венера и Юпитер, пише Маркишки.

„Техните ректасцензии (небесните им дължини – б.р.) ще се изравнят на 30 април в 21:37 ч., когато Венера ще бъде на 14’49“ южно от Юпитер. Съединението им по еклиптични дължини ще бъде на 1 май в 00:14 ч., когато планетите ще бъдат видимо малко по-близо – на 13’50“ една от друга“, посочва авторът в книгата.


От България явлението ще е видимо часове след съединенията – на 1 май след изгрева на двете планети около 4,50 ч. за София. Тогава Слънцето ще изгрее в 6:23 ч. в столицата, така че двете планети ще могат да се наблюдават едновременно до около 5:45 ч. в настъпващата зора.

Препоръчително е желаещите да наблюдават явлението да изберат място с нисък източен хоризонт. Подходящи за целта ще бъдат също горните етажи на високи сгради, четем в гида.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.