червеи
Евтини самолетни билети

Учени-биолози са успели да възродят няколко червея – ротифери, които са били замразени в парчета лед на повече от 24 000 г.

Едноклетъчните са открити в ледените плата на Якутия, а описанието за „възкресението“ е описано в научното издание Current Biology.

„Това е голямо научно постижение, което доказва, че едноклетъчни организми могат да живеят хиляди години в състояние, като метаболизмът им спира почти напълно“, казва Станислав Милявин, един от авторите на изследването, изследовател от Института по физикохимични и биологични проблеми на почвознанието към Руската Академия на Науките.


Ротиферите са едни от най-примитивните и същевременно най-упоритите организми. Те съставляват научен интерес, поради факта, че някои от техните родове и видове са изоставили сексуалното размножаване преди милиони години, а все още не са изчезнали.

Пословична е и тяхната издържливост към продължителна суша, като интересен факт е, че имат способност да се „самоизсушават“. Наблюденията на биолозите са, че при липса на вода ротиферите бързо се освобождават от нейните остатъци в клетките си и започват да произвеждат вещество, което им помага да оцелеят в състояние на суспендирана хибернация. А след преминаването на сушата, да се върнат към… нормален живот!?


Други видове от ротиферите пък са изключително издържливи на студ. Могат да оцелеят дори в замръзнала вода в продължение на хиляди години. Последни експерименти показали, че бделоидните ротифери, които живеят в северните райони на Русия, могат да оцелеят в продължение на десетки години в замръзнала почва. Тези факти карат биолозите от Русия, Германия, Чехия и САЩ, да започнат сериозни научни изследвания върху този едноклетъчен вид.

Проучванията са насочени върху това колко дълго могат да останат жизнени ротиферите в „изсушено“ – хибернационно състояние. Изследователите са открили екземпляри от безгръбначните във вечния лед на дълбочина от 3,5 метра. След датиране с радиовъглероден анализ са установили, че са на над 24 000 г., като при това напълно жизнеспособни.

лед

Червеите са от рода Adineta, който се считаше за изчезнал. След като ги размразяват, биолозите ги размножават в лабораторни условия. При допълнително проведени експерименти учените са разбрали, че „упоритите“ едноклетъчни могат да преживеят и повторно замразяване.

Проучванията показват, че древните червеи са най-близки до съвременниците си от рода Adineta Voga. Техни представители се откриват в Белгия, но не могат да оцеляват, както го правят предшествениците им. При замръзнало състояние структурата им се разрушава.


Учените са убедени, че става въпрос за някакъв вид естествен защитен механизъм. Ако успеят да го разгадаят, ще могат да го използват в медицината за съхраняване на тъкани при хора и бозайници със замразяване.

„Осъзнахме отдавнашна мечта на писателите на научна фантастика – открихме доказателства, че и многоклетъчно същество може да бъде замразено и съхранявано в продължение на много хиляди години, и след това да бъде върнато към живот. Разбира се, подобна процедура все още не може да бъде извършена за по-сложни организми, но ние направихме голяма стъпка към това, преминавайки от микроби към животни, които имат вътрешности и мозък“, обобщава Малявин.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.