Британският монетен двор пусна монета в памет на Стивън Хокинг

Кралският монетен двор на Великобритания пусна монета в памет на знаменития британски астрофизик Стивън Хокинг. Той почина през март 2018 г. на 76 години.

В продължение на десетилетия Хокинг беше най-известният съвременен физик и популяризатор на науката, въпреки че от 22-годишна възраст се бореше с неизлечима болест – амиотрофична латерална склероза.

монета в памет на Стивън Хокинг

„Геният на Стивън Хокинг се заключаваше не само в това, че той можеше да обединява различни сфери, той успя да направи науката достъпна за всички. Неговото остроумие и необичаен вкус му помагаха да превърне сложните теми в интересни и актуални“, се казва в съобщението на монетния двор по случая.

На монетата с номинална стойност 50 пенса е поставено изображение на черна дупка, самата монета е изпълнена в четири варианта – обичайната за колекционери на стойност 10 паунда, от сребро (5500 бройки по 55 паунда), сребро с висока чистота (2500 бройки по 95 паунда) и златни (400 бройки по 795 паунда). Монетите от скъпоценни метали вече са продадени чрез сайта на монетния двор.Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *