раци
Евтини самолетни билети

Изследователи от Центъра за иновации в областта на материалите към университета на Мериленд, САЩ, са представили новата си разработка – цинкова батерия с биоразградим електролит от неочакван източник – черупки на раци, съобщи БТА, като цитира „Science Daily“.

Директорът на центъра Лянбин Ху отбелязва, че потреблението на батерии се увеличава с всеки изминал ден, което може да доведе до екологична катастрофа в бъдеще. Например полипропиленовите и поликарбонатните сепаратори, използвани обикновено в литиево-йонните батерии, се разграждат в продължение на стотици и дори хиляди години, което оказва отрицателно въздействие върху околната среда.

Търсейки решение на проблеми, учените работят по създаването на екологични батерии. Батериите използват електролит, за да пренасят йони между положително и отрицателно заредените клеми. Електролитът може да бъде течност, паста или гел, а в много батерии за тази функция се използват запалими или корозивни химикали.


раци

Авторите на настоящото изследване предлагат да се използва гел-електролит от биологичен материал – хитозан. Веществото е производно на хитина, който се намира в клетъчните стени на гъбите, както и в изобилие в екзоскелетите на ракообразните.

Биоразградимият електролит означава, че около две трети от батерията може да бъде разградена от микроби. Полученият от хитозан електролит се разгражда напълно за пет месеца. Тази батерия от цинк и хитозан има енергийна ефективност от 99,7% след 1000 цикъла.

Ху и екипът му се надяват да продължат работата по създаването на още по-екологични батерии, като това включва и производствения процес. „Надявам се в бъдеще всички компоненти на батериите да са биоразградими“, казва изследователят. „Не само самият биоматериал, но и процесът на производство му“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.