Да, мъжете понякога плачат... защото е полезно
Евтини самолетни билети

Макар че плачът по-често се възприема като негативна емоция или признак на слабост, присъщ предимно за жените, това всъщност е начинът на тялото да възстанови физическия и емоционалния си баланс. Така че има повече причини да се проливат сълзи, отколкото изглежда на пръв поглед, твърди National Geographic.

Сълзите почистват очите

Сълзите овлажняват очите и действат като смазка, което ги предпазва от инфекции и в същото време ги почиства от прашинки и други предмети, попаднали в тях.

Сълзите детоксикират организма

Сълзите, проливани в резултат на емоционална реакция, съдържат кортизол (хормон на стреса), както и някои токсини, които нарушават ритъма на тялото. Ето защо силният плач на практика “изхвърля” част от тези вещества, с което намалява общите нива на стрес.


Плачът регулира емоциите

Според психолозите плачът е форма на регулиране на емоциите, който активира парасимпатиковата част на вегетативната нервна система, която, от своя страна, помага на тялото да си почине.

Плачът притъпява усещането за болка

Продължителният плач облекчава не само емоционалната, но и физическата болка, тъй като предизвиква отделяне на ендорфини в тялото (окситоцин и ендогенни опиоиди). Окситоцинът е силен хормон, който обикновено се отделя по време на секс или емоционално обвързване с друг човек. Прекият ефект е усещане за спокойствие и щастие.


Плачът подобрява настроението

Проливането на сълзи от време на време е начин за повдигане на духа. По време на плач често се поема дълбоко хладен въздух. Това помага на мозъка да се охлади (същото се случва и при прозяване), което се отразява положителни върху цялото тяло, а оттам и върху настроението на плачещия.

Плачът помага за превъзмогването на скръбта

Процесът на скръб може да продължава дълго време и да включва много негативни емоции като тъга, чувство на вина и безпомощност, гняв и др. Плачът помага на ума да преработи всички тези чувства, притъпявайки болката (физическа и емоционална) и позволявайки на тялото да се отпусне.

Да, мъжете понякога плачат... защото е полезно

Сълзите от страх

Освен когато се чувстват тъжни, хората плачат и от уплаха. Необходимостта от сълзи в стресови ситуации идва от нуждата на мозъка да възстанови емоционалния баланс или физическото и психическото равновесие. При много силна емоция, плачът е начинът на тялото да се отърси и възстанови от това непреодолимо чувство.

Плачът понижава кръвното налягане

Задържането на сълзите при човек, на когото му се плаче, увеличава сърдечната честота и кръвното налягане. Така че освобождаващият ефект на сълзите регулира това напрежение в тялото.

Колко често плачат възрастните хора

Според Американската психологична асоциация, годишното време, прекарано в плач при възрастните, е приблизително два часа и половина. Емоционалните сълзи при жените се проливат общо между 30 и 64 пъти, а при мъжете от пет до 17 пъти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.