Учени доказаха, че захарта действа на мозъка също като наркотиците – променя химията и предизвиква зависимост. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Scientific Reports“. Много хора се оплакват, че сладкото ги привлича силно. Заради такива навици често се развиват затлъстяване и захарен диабет. Захарта често е наричана „сладък наркотик“, но доскоро нямаше научни доказателства за подобни твърдения.
Датски учени са провели експеримент със свине и са стигнали до извода, че захарта наистина влияе на мозъка като наркотик. Няма съмнение, че поради силния си физиологичен ефект захарта е вредна за здравето. Но са съществували съмнения дали влияе на мозъка и поведението.
В продължение на 12 дни прасетата са получавали 2 л подсладена със захар вода всеки ден. С помощта на магнинтно-резонанса томография (МРТ) е сравнено състоянието на мозъка на животните преди началото на изследването, в края на първия ден от него и при приключването му.
След само 12 дни прием на захар се наблюдават сериозни изменения в допамина и опиоидната системи на мозъка. Всъщност опиоидната система, която е химически свързана с благополучието и удоволствието, се активира още след първата доза.
Заключението на учените е, че захарта влияе на „системата за възнаграждение” по същия начин, както наркотичните вещества, освобождавайки трансмитерите допамин и опиоди. Системата за възнаграждение, с която са свързани чувството на удоволствие, щастие и благополучие, може да бъде активизирана и по други начини като секс, общуване или научаване на нещо ново, но изкуствените стимули обикновено действат по-бързо и по-силно.
Ако захарта може да доведе до промяна на системата за възнаграждение на мозъка само за 12 дни, става ясно защо естествените стимули като обучение или социални контакти са оставени на заден план и са заменени със захар или други изкуствени стимулатори на допамин, отбелязват учените.
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.