пуканки

Учени от университета в Гьотинген са разработили метод за превръщане на пуканките в екологична строителна изолация.

Екипът твърди, че тези материали могат да намалят използването на по-малко устойчиви продукти за поддържане на топлината в сградите и да намалят разходите за отопление.

Изследователите отбелязват, че на строителния пазар преобладават традиционни строителни материали като пластмаси и минерални влакна – съставляващи около 90% от всички изолационни продукти. Освен това производителите използват пластмаси, произхождащи от петрол, и за направата на външни изолации.


В своите експерименти екипът от Факултета по горски науки и горска екология в Гьотинген успешно разработва нов процес за производство на устойчива и ефективна изолационна плоча на основата на пуканки. Изследователите са успели да създадат процес, при който се произвеждат плочи, съставени от „гранулирани“ пуканки.

Тестовете показват, че плочите имат отлични „топлоизолационни свойства“ и (за разлика от пуканките, които ядете) предпазват много добре от пожар. Авторите на изследването смятат, че най-голямото предимство на изолацията от пуканки е, че тя е материал на растителна основа. Това ги прави екологично чиста и устойчива алтернатива на петролните продукти и други индустриални пластмаси.

„Този нов процес позволява рентабилно производство на изолационни плоскости в промишлен мащаб“, обяснява ръководителят на изследователската група, професор Алиреза Харазипур.

Освен това екипът установява, че техните пуканки са и водоотблъскващи, което вероятно ще разшири полезността и срока им на годност като строителен материал.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.