Древна медуза е първият хищник
Изображение: SIMON HARRIS/RHIAN KENDALL/BGS/UKRI

Британски палеонтолози откриха отпечатъци от тялото на най-древната медуза на Земята, чиято възраст е около 557 милиона години.

Находката е от в централните райони на Великобритания, а учените са избрали да кръстят изчезналия вид медуза на популярния телевизионен продуцент сър Дейвид Атънбъро заради огромния му принос в популяризирането на науката, съобщават учените в статия в списанието Nature Ecology & Evolution.

Екземплярът, наречен Auroralumina attenboroughii, е най-ранното създание, за което е известно, че има скелет. Според учените то е свързано с групата, включваща корали, медузи и анемони.


„Общоприето е схващането, че съвременните животински групи като медузите са се появили преди 540 милиона години по време на Камбрийската експлозия. Този хищник обаче се е появил 20 милиона години по-рано“, каза Фил Уилби, палеонтолог от Британската геоложка служба.

По думите на Уилби е „изключително вълнуващо“ да се знае, че тази вкаменелост е сред вероятно многото, които държат ключа към загадката кога е започнал сложният живот на Земята.

Повечето от съвременните групи и видове животни са се появили преди приблизително 540-520 милиона години, по време на така наречения камбрийски взрив – рязко ускоряване на еволюцията и увеличаване на разнообразието на многоклетъчните същества.


По това време възникват предците на червеи, насекоми, риби и други безгръбначни и гръбначни животни, които обитават Земята днес.

Още по-рано се появяват морски гъби, чиито вкаменени останки се намират в утайките от едиакарската епоха. Генетиците предполагат, че тогава са се появили и първите медузи и други жилещи безгръбначни обитатели на моретата, включително хидри и корали.

Откритият отпечатък на тяло на медуза е на животно, живяло на Земята преди около 557 милиона години, и изглежда като хибрид между медуза и корали. При последвалото проучване станало ясно, че това е общият прародител на всички съвременни медузи и корали.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.