хакери

За първи път министерството на отбраната на Обединеното кралство е прибегнало до услугите на така наречените „етични хакери“, за да идентифицира уязвимостта на компютърната си система.

26 хакери носещи етикета „етични“ участват в програмата Bug Bounty (награда за уязвимости). В сътрудничество с американската организация HackerOne, в продължение на 30 дни, те трябва да се опитат да хакнат системата на военните.

По този начин наблюдаващите специалисти от военното ведомство ще могат да установят слабите звена и да премахнат уязвимостите в системата. Според британските военни това ще подобри киберсигурността на военното министерство срещу атаките от страна на „злонамерени хакери“.


Официално значението на хакер се дава на някого, който разбива определена компютърна система, най-често с цел облага – независимо дали това е придобиването на информация, данни, създаване на неоторизирани промени в системата, които често водят до нейния срив, недобра функционалност и т.н.

От друга страна някои специалисти твърдят, че съществуват „хакери“, компютърни ентусиасти, който има големи познания в областта на технологиите и богат опит в програмирането, но не е задължително да злоупотребява със своите умения. Това са „етичните хакери.“


Според главния офицер по отбраната за информационна сигурност Кристин Максуе: „Работата с етичната хакерска общност позволявала да се развие арсенал от технически таланти и да има повече възможности за защита на военните активи“.

Британското министерство на отбраната добавя, че хакерите са помогнали за подобряване на сигурността на мрежите и 750 хиляди устройства във ведомството.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.