климата
Евтини самолетни билети

Глобалното затопляне – проблемът, който застрашава благосъстоянието на планетата ни. Можем ли да се справим с него и късно ли е вече за борба? В следващите редове ще ви споделим няколко мита, обвързани с това изпитание и тяхната достоверност.

Някои хора вярват, че глобалното затопляне е нещо естествено. За съжаление, не е така. Вината е изцяло наша. Въглеродният диоксид може да стои с десетилетия в атмосферата. Зараждането на глобалното затопляне става по време на индустриалната революция. През този период започва отделяне на огромни количества въглеродни емисии и оттогава количеството им само продължава да расте.

Въпреки че този факт става всеизвестен преди доста години, проучване от 2019 г. показва, че за 19 години сме увеличили консумацията на въглероден диоксид с 50%. Ето ги и причините…


климата

Увеличение в популацията

Всеки човек се нуждае от дом, храна и дрехи. Освен това голяма част от нас (искат да) живеят в лукс: от най-новия модел iPhone до поредната вечер в лъскав клуб или скъпарски ресторант. Колкото повече хора има на планетата, толкова повече въглероден диоксид се произвежда.

Икономически растеж

Икономически добре развитите държави имат по-висок стандарт на живот, следователно луксозните изисквания на жителите им също стават повече, консумацията се покачва, както и отделянето на въглеродни емисии.

Засилена употреба на енергия

Засилената употреба на енергия поражда въпроса за ефективно използване на енергия. Голяма част от създателите на електрозахранващи продукти успяват да намерят отговора на този въпрос. Но има някои проблеми, с които все още се борим. Колкото по-ефективно може да се използва един продукт, толкова повече започва да се употребява. Например, когато горивото на самолетите поевтинява, билетите също стават по-евтини. А това води до по-голям пътнически поток. Така всъщност количеството въглероден диоксид, което отива в атмосферата, е същото (ако не и повече) като това отпреди падането на цените. Друг проблем е, че спестявайки пари от един ефективно работещ продукт (напр. нов хладилник), оставаме с повече финанси, които използваме за закупуването на други луксозни потребности, вредни за околната среда.


Въглеродните емисии спрямо произведената енергия

Въглищата произвеждат много повече въглеродни емисии в сравнение със соларните панели. Следователно намаляването на употребата на изкопаемите горива е това, към което трябва да се стремим. Употребата им няма как да се изкорени от веднъж, но за съжаление, това което правим, за да постигнем нужния преход, е изключително недостатъчно. За да забързаме процеса, можем да направим две неща: да използваме наличната ни технология за събиране на повече качествена информация и произвеждане на по-добри, по-качествени и по-екосъобразни продукти; да ограничим употребата на превозни средства, използващи изкопаеми горива.

Природата е нещо уникално. Милиарди години живите организми на Земята се изправят пред какви ли не предизвикателства и тези, които могат да се адаптират, оцеляват. В такъв случай това не означава ли, че и ние ще се адаптираме към климатичните промени? Всъщност не. Колкото и да е нормално в природата различните видове да се нагаждат спрямо средата, условията, поставени от глобалното затопляне, се променят прекалено бързо. Нормално е различни видове животни и растения да изчезват, тъй като не се справят с адаптацията, това, което учените са забелязали обаче е, че изчезващите видове през последните години са надминали нормата.

Има хора, които защитават тезата, че малките разлики, които виждаме в градусите, не са от голямо значение. За човешкото тяло обаче понякога промяна в температурата само с един градус може да се окаже фатална. С планетата нещата не са по-различни. Някои части от Земята се затоплят по-бързо от други, което също може да доведе до фатални последици.

климата

Вярно ли е, че глобалното затопляне ще унищожи планетата до 2030 г.?

Не. До 2030 г. трябва да не се стига до фрапиращи температури. Учени и специалисти следят това и разучават всевъзможни методи за намаляване на въглеродните емисии. Дори и да не успеем да се справим с тази задача до 2030 г., светът няма да изчезне изведнъж. Това, от което се опасяват специалистите, е че ако не постигнем целта си, начинът ни на живот ще бъде сериозно афектиран: морското равнище ще се покачи, а на места температурите ще са прекалено високи, за да позволяват живот там. В днешно време човечеството се разраства, използвайки най-вече природни горива. Решението на този проблем се крие в иновациите.

Негативните промени не се случват за ден или два, нито се отразяват еднакво на всички части от планетата, но колкото по-бързо отреагираме, толкова по-добър ще стане не само нашият живот, но и този на планетата ни. Най-лесното нещо, което можем да кажем, е, че вече е прекалено късно за промяна, че сме обречени, но истината е далеч по-оптимистична. Както всеки сам за себе си, така и заедно като общество, можем да направим малки промени в ежедневието си, които да доведат до големи такива в полза на планетата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.